Steeds vaker nemen bewoners het initiatief in de energietransitie. Hoe ga je daar als gemeente effectief mee om en hoe vermijd je dat je tegenover elkaar komt te staan? Buurkracht ontwikkelde hierover de training Samenwerken met bewonersinitiatieven. Een must voor iedereen binnen de gemeente die de kracht van buurtbewoners wil ondersteunen en benutten.
Ben Verhoeff, directeur van Buurkracht, licht toe: “Gemeenten vragen ons steeds vaker hoe ze het beste om kunnen gaan met bewonersinitiatieven. Buurkracht heeft de afgelopen jaren meer dan 800 bewonersinitiatieven begeleid en deelgenomen aan (internationale) onderzoeken over bewonersparticipatie in de energietransitie. Hierdoor hebben we veel kennis en ervaring opgedaan. In deze training brengen we dit samen en gaan we vooral praktisch aan de slag. Tijdens intervisiebijeenkomsten bespreken we de ervaringen van de deelnemers zelf en behandelen we praktijkcases.”
Effectief samenwerken
Voor gemeenten is de betrokkenheid van bewoners bij de energietransitie cruciaal, vooral nu zij bezig zijn met de plan- en uitvoeringsfase van de WijkUitvoeringsPlannen (WUP’s). De rol van gemeenten in de energietransitie verschilt van wat zij gewend zijn: de opgave ligt niet alleen in de openbare ruimte, maar vooral achter de voordeur bij de bewoner. Tijdens de training worden de rollen, valkuilen en methodieken voor een effectieve samenwerking besproken. Deelnemers zijn na afloop in staat om bewuste keuzes te maken over de rol die zij willen spelen richting bewonersinitiatieven.
Informatie
De training is interessant voor programmamanagers, projectleiders, beleidsmedewerkers en casemanagers die regelmatig te maken hebben met bewonersinitiatieven. Meer informatie over de opzet van de training, startdata en andere praktische informatie lezen? Klik hier!