een groenere buurt – tips van buur Hilke!

 

“en als je het samen doet, is het ook nog goed voor de binding in de buurt

Stroken met wilde bloemen, eetbare minivoedselbosjes, sedumdaken; hovenier Hilke Broodtaerts zit vol ideeën voor groene activiteiten in haar eigen omgeving. Toen ze las over het bijenhotel dat buurtteam De Fledders in haar woonplaats Vries heeft opgezet, sloot ze zich bij dit team aan. Ook je buurt of eigen tuin vergroenen? Doe dan je voordeel met haar tips.

 

“Uit allerlei onderzoeken komt naar voren dat een groene omgeving een positief effect heeft op de gezondheid”, vertelt Hilke. Dat klopt: of het nou tuinen of plantsoenen zijn, het park, bossen, weilanden of een huis vol planten, in een groene omgeving hebben we minder stress, kinderen leren er beter en zieken herstellen sneller. “Dat alleen al is reden genoeg om voor meer groen te gaan. En als je het samen doet, is het ook nog goed voor de binding in de buurt.”

in de buurt is altijd wel groen toe te voegen

Denk bijvoorbeeld aan boomspiegels – precies onder de kruin – stroken langs de weg, veldjes, plantsoenen en pleinen. Of de eigen tuin. En probeer dan buren bij elkaar te verzamelen die het leuk vinden om mee te doen, bijvoorbeeld via de buurkracht-app.

 

check je gemeente

Vraag bij je gemeente na of je toestemming nodig hebt om zelf groen bij te planten in de openbare ruimte en wat de voorwaarden daarvoor zijn. Dat is overal anders, maar de meeste gemeenten staan ervoor open. In Vries is bijvoorbeeld een straat waar bewoners pas nog een hele reeks krokussen hebben geplant met toestemming van de gemeente. Misschien kan je zelfs aanhaken bij plannen die je gemeente zelf al heeft.

houd rekening met biodiversiteit

Kies eens voor andere planten dan die succesvolle geraniums en siergewassen die je overal al ziet en haal vooral ook bloemen, planten en struiken naar je buurt die goed zijn voor de insectenstand – voorbeelden vind je hieronder.

 

wilde bloemen

Een heel makkelijke manier om je buurt op te fleuren, is door wilde bloemen te zaaien. Ook leuk voor je eigen tuin. De zaden vind je in allerlei (online) winkels. Voor wilde bloemen zoals damastbloemen, kaasjeskruid en knopherik is het wel belangrijk dat de ondergrond voedingsarm is. Het beste resultaat krijg je meestal als je eerst een laagje grond afgraaft en daarna zaait.

eetbaar groen

Eetbaar groen doet het ook altijd goed. Dat je samen zaait, plant, het groen onderhoudt en daar dan ook de vruchten van plukt. Van bramen tot bessen, kruiden en tomaten.

 

schoffelen

Daarmee verwijder je de bovenste plantenlaag waardoor de grond snel uitdroogt. Door te ‘mulchen’ voorkom je dat juist. Dat houdt in dat je organisch afval zoals houtsnippers tussen de planten strooit waardoor er een vochtig laagje ontstaat dat juist heel vruchtbaar is.

geef brandnetels een kans

Los van hun stekeligheid die je prima kan omzeilen, hebben die hebben veel positieve eigenschappen,. Ze zitten vol vitamines en stonden al in de oudheid bekend om hun geneeskrachtige werking. En je kan er geweldige plantenvoeding van maken: een kwestie van ze vers hakken en twee weken in een afgedekte emmer met water laten staan. Dat ruikt niet lekker, maar zelfs je veeleisende groenten schieten met dit goedje uit de grond.

 

insectenmagneten

Waar planten en bloemen groeien, voelen insecten zich ook al snel thuis. Maar daar heb je wel gradaties in. Deze planten staan bekend om hun grote aantrekkingskracht op vlinders, bijen:

  • dropplanten
  • salie en tijm
  • de hemelsleutel
  • narcissen en andere bolgewassen die opkomen in februari en maart
  • met vlinderstruiken en zijdebloemen
  • tredplantjes zoals klaver en kruiptijm (heel leuk als vervanger van een stukje gras)

En leg ergens een boomstammetje neer met wat snoeiafval erbij. Plantenresten zijn ideaal voedsel voor insecten.

 

voor de vogels

Laat uitgebloeide plantenstengels, zoals die van zonnebloemen en Teunisbloemen lekker staan. Vogels kunnen in de winter dan lekker snoepen van de zaden. Huismussen houden ervan om een zandbad te nemen: zorg voor een hoopje zand op een veilig plekje. En zorg je voor insecten in je tuin, dan zorg je ook voor de vogels!

Kan jouw buurt ook wel wat meer groen gebruiken?

Delen: