makkelijke bespaartips voor thuis

 

Wist je dat je met een paar goede gewoontes heel veel energiewinst kunt halen? En wel honderden euro’s per jaar kunt besparen? Gratis voor niks? Ook een paar energiebesparende klusjes in huis doen levert je veel op. Bekijk hier een paar eenvoudige en leuke energiebesparende tips en doe er je voordeel mee!

 

 

liever één koelkast dan twee

Een extra koelkast in de schuur? Heb je die echt nodig? Als je hem de deur uit doet, bespaar je direct energie en dus geld. Of haal ‘m leeg, trek de stekker eruit en gebruik ‘m alleen voor feestjes en andere momenten dat je die extra koelruimte echt nodig hebt. Scheelt je al gauw vijf tientjes en rond de 80 CO2-uitstoot per jaar.

 

 

was aan de waslijn

Een wasdroger heeft zijn voordelen, maar het is ook een enorme energieslurper. Hang als het even kan je was gewoon aan een wasrek of waslijn, binnen of buiten. Kost je niks en het is nog beter voor het milieu ook. Je bespaart zo’n 30 euro 50 kg CO2-uitstoot per jaar.

 

ledlampen in huis

Vervang de gloeilampen in je huis door energiezuinige ledlampen. Die geven allang niet meer allemaal kil en koud licht; ze worden steeds mooier en warmer. Even weinig te besteden? Begin dan met de lampen te vervangen die het vaakst branden. Je verdient de kosten ruimschoots terug.

 

stekkers eruit

Ook als je apparaten zoals je computer, tv of koffiezetapparaat niet gebruikt, blijft de stroom lopen zolang de stekker in het stopcontact zit. Gemiddeld gaat het per huishouden om zo’n 450 kWh per jaar. Dit sluipverbruik kun je makkelijk voorkomen door de stekker uit het stopcontact te trekken, of door er een standby-killer op te zetten. Scheelt je gemiddeld zestig euro en 110 kg CO2-uitstoot per jaar.

 

warm thuiskomen met een klokthermostaat

Een klokthermostaat kun je zo instellen dat de temperatuur in huis al comfortabel is als je opstaat of thuiskomt. En dat de cv al ruim voordat u naar bed gaat, afslaat. Comfortabel én energiebesparend: als je de thermostaat slim programmeert, levert dat zo honderd tot tweehonderd euro per jaar op.

 

waterbesparende douchekop

Twintig procent minder water onder de douche, dat kán toch niet lekker douchen zijn? Dat denken veel mensen, maar ze zitten ernaast. Met een waterbesparende douchekop lever je niets in op je doucheplezier. Maar je bespaart er per jaar wel veel warm water mee. En dus ook gas. Het levert je zo’n 40 euro en 90 kg CO2-uitstoot per jaar op.

 

stop de tocht

Woningen verliezen vaak veel energie door naden en kieren bij deuren en ramen. Makkelijk te verhelpen met bijvoorbeeld tochtstrips of tochtband. Een brievenbusborstel hoort daar ook bij. Zo hoef je de verwarming niet hoger te zetten om de kou te verdrijven en bespaar je gas. Het wordt ook meteen minder tochtig en comfortabeler in je huis. Dit kleine klusje levert je verrassend veel op: zo’n 50 euro en 140 kg CO2-uitstoot per jaar.

Delen: