maak van je buurtactie een groot succes met deze 8 tips!

 

van buren, voor buren

Eindelijk dat speelveldje eens opknappen met z’n allen, een buurtboodschappenservice opzetten, samen aan de slag in een moestuin, met een buurtbus, deelauto of dorpswinkel? Wat voor idee je ook hebt om je buurt mooier, groener en gezelliger te maken, tips om dat ook echt voor elkaar te krijgen zijn altijd meegenomen. Deze acht buren delen hun tips graag met je!

1. doe het niet alleen

In Dalfsen maakt de werkgroep Bewust Wonen huishoudens enthousiast over verduurzaming van hun woning. De leden speelden ook een belangrijke rol bij de totstandkoming van de eerste buurtboomgaard in het dorp. Hun geheim? Dat ze het niet alleen doen en elkaar goed aanvullen. Lees alle tips van buur Janneke.

 

2. benader je buren persoonlijk

Niks werkt beter dan je buren persoonlijk vertellen wat je van plan bent, waarom, en hoe je dat wil aanpakken. Waarbij je dan ook nog rekening houdt met wat jouw idee voor hen aantrekkelijk zou kunnen maken. Gewoon overal aanbellen en je verhaal doen kost even tijd, maar dan heb je ook wat. Lees alle tips van buur Cyriel.

3. maak veel tamtam

Dit voorjaar zamelden Monique en Robert uit Zwartsluis in no time een mooi bedrag in voor een AED in de buurt. Je weet wel, zo’n apparaat waarmee je iemand met een hartstilstand kunt reanimeren. Hoe ze dat voor elkaar kregen? Lees alle tips van Monique en Robert.

 

4. maak het je buren makkelijk

Mensen zijn gemaksdieren. Als je wil dat ze meedoen met een actie, zoals samen zonnepanelen aanschaffen of asbest verwijderen, neem ze dan het liefst alvast veel werk uit handen. In De Fledders (Vries) heeft een actieve groep buren zo al ruim honderd huishoudens aan het energie besparen gekregen. Lees alle tips van buur Arnold.

 

5. zorg voor gezelligheid!

Samen isoleren, zwerfvuil opruimen, graffiti verwijderen: activiteiten waar niet iedereen meteen voor warm loopt. Maar als je er een gezellige happening van maakt, wordt dat echt anders. Die ervaring hebben Gertruud en Annemarie uit het Schrijverskwartier in Oss. Lees alle tips van Gertruud en Annemarie.

 

6. geef niet te snel op

De weg naar succes loopt nooit stijl omhoog. Je komt altijd wel op een dood punt. Bijvoorbeeld omdat je weinig medewerking krijgt of omdat je zelf even geen tijd en energie hebt. Dan is het de kunst om door te zetten. Paul en zijn buren uit Ommelanderwijk-Zuidwending zijn daar steengoed in. Door stug volhouden wonnen zij in een landelijke energiebespaarwedstrijd een prachtig feest met en voor hun dorp. Lees alle tips van buur Paul.

7. vier je successen

Samen iets moois voor elkaar gebokst? Vergeet dan niet die te delen en te vieren met je buurt. Iedereen blij, en succes is aanstekelijk! Hoe maak je er een (klein) feestje van? Dat kan Jeroen uit De Bolhaar in Enschedé je wel vertellen. Lees alle tips van buur Jeroen.

 

8. gebruik de kracht van herhaling

Heb je een missie en wil je die hoog op de agenda houden? Neem dan een voorbeeld aan Elsendorp. In dit dorp staat verduurzaming al 6 jaar permanent in de schijnwerpers. Met als gevolg dat het doel om Elsendorp energieneutraal te krijgen, misschien wel 5 jaar naar voren kan schuiven. Kartrekker Henrie weet: de kracht zit in de herhaling. Lees alle tips van buur Henrie.

 

bonus: nog meer tips!

Ook buur Miranda weet uit eigen ervaring hoe je je buren in beweging brengt en jouw dromen werkelijkheid kunt maken. Zij deelt graag haar 7 gouden tips met je!

Geïnspireerd door al deze tips?

Delen: