knutselen voor de buurttuin

 

vogels aantrekken met fleurige nieuwe onderkomens

 

Een stralende zon, een lange tafel, allerlei kleuren wol, olijfzeep, water en een stuk of wat enthousiaste kinderen en volwassenen: dat waren de ingrediënten voor een geslaagde middag vogelhuisjes maken in buurttuin de Groene Flach op 19 april. “Het resultaat is prachtig.”

buurttuin in de bomenbuurt

Buren uit de Bomenbuurt in Sneek zijn jaren bezig geweest om samen een buurttuin voor elkaar te boksen. Die inspanningen waren niet voor niets: in 2017 werd de Groene Flach officieel ingewijd en sindsdien is het een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Waar regelmatig leuke activiteiten plaatsvinden.

Het initiatief voor het vilten van vogelhuisjes kwam van Eva Brouwer, die eerder ook al een groep buren op de been kreeg om insectenhotelletjes te maken van terracotta geïnspireerd door wat ze zag bij Natuurmonumenten.

“van vilt kan je uiteindelijk hele bouwwerken maken

 

Dit keer was het de bedoeling om vogels aan te trekken met fleurige nieuwe onderkomens. “De vogelhuisjes zijn gemaakt van wol”, vertelt Marjan, een van de kartrekkers van de Groene Flach. “Door daar met water en olijfzeep flink overheen te wrijven, maak je er vilt van. Daar kan je dan uiteindelijk hele bouwwerken van maken. Aan het eind van de middag waren er acht klaar. Dat was aardig hard werken, maar het resultaat is prachtig. En weerbestendig: wol is bestand tegen weer en wind.”

 

“ik help dan ook zo veel mogelijk buren op die app, want het werkt pas goed als daar ook mensen komen”

 

Marjan plaatste namens Eva de aankondiging van de activiteit in de buurkracht-app. “We hebben ook een WhatsApp-groep waar ongeveer 75 buren op zitten en die die we even goed gebruiken om activiteiten onder de aandacht te brengen. Het nadeel daarvan, en ook van Nextdoor, is dat zo’n bericht weer snel uit beeld verdwijnt als vervolgens iemand z’n kat kwijt is, of wil weten waar haar zoontje uithangt. Met de buurkracht-app heb je daar geen last van. Ik help dan ook zo veel mogelijk buren op die app, want het werkt pas goed als daar ook mensen komen. Het gaat al de goede kant op.”

De vogelhuisjes hangen inmiddels in de boomgaard van de Groene Flach. Of zich er al vogels in genesteld hebben, kan Marjan nog niet vertellen. “Ze zijn in elk geval van harte welkom.”

 

Ook aan de slag?

Delen: