Tijdens de kennissessies ging Floris Baggerman, community builder en relatiemanager bij Buurkracht, in gesprek met wethouders, bestuurders en beleidsmakers uit diverse gemeenten, provincies en waterschappen. Deze partijen zitten vaak vol met mooie ideeën over verduurzamen en vergroenen. Ze bieden daarnaast, bovenop de landelijke regelingen, in veel gevallen aantrekkelijke subsidies aan. Helaas valt de mate waarin bewoners tot actie over gaan nog tegen. Hoe krijgt de gemeente bewoners in beweging? De kennissessies gaven inzicht en zaten binnen no time vol.

Wat houdt een ‘kennissessie vergroenen’ bij Buurkracht precies in?
Samen met mijn collega Nicole, ga ik tijdens de sessies in gesprek met mensen die werkzaam zijn bij gemeenten, provincies of waterschappen en een functie bekleden waarin ze zich bezighouden met duurzaamheid en/of klimaatadaptatie. We beginnen de sessie altijd met een korte introductie over onze stichting en onze affiniteit met beide onderwerpen. Vervolgens vragen we aan de deelnemers wat hen bezighoudt, hoe zij bewoners betrekken en waar zij tegenaan lopen. Tijdens een kennissessie delen wij kennis over onze ervaring met bewonersinitiatieven, maar het is geen spreekbeurt van Buurkracht. We gaan echt met de deelnemers in gesprek. Het is mooi om te zien dat zij elkaar onderling ook inspireren en aangeven hoe zij bewoners al dan niet betrekken bij vergroeningsprojecten. En wat dus wel en (nog) niet werkt.

Welke toegevoegde waarde biedt Buurkracht over dit onderwerp?
Wij hebben de afgelopen jaren geleerd dat het verduurzamen en vergroenen in de 600+ buurten waarmee we dit hebben gedaan, sterk afhangt van de intrinsieke motivatie bij bewoners. Als bewoners zich gehoord voelen en ook daadwerkelijk invloed (lees handelingsperspectief) krijgen, pakken ze veel eerder zelf de handschoen op. Tijdens de sessies leggen we uit hoe Buurkracht ervoor zorgt dat bewonersinitiatieven zich goed organiseren. Een evenwichtig team, de juiste tools en een duidelijk stappenplan zijn hierin essentieel. Buurkracht ontzorgt hiermee zowel de bewonersinitiatieven als de opdrachtgevers (veelal gemeenten) en met onze aanpak wordt gelijk actie ondernomen en de daad bij het woord gevoegd. Zo stond ik laatst nog, met een grote groep enthousiaste bewoners in Rotterdam, tegels te wippen.

Wat voor inzichten komen voort uit de sessies?
Vergroening is over het algemeen een stuk zichtbaarder gebleken dan energiebesparende maatregelen (op zonnepanelen na). Zodra een buurtteam samen tegels heeft gewipt of een groen dak heeft gerealiseerd, merk je dat de buurt hier trots op is. Zo plaatsen bewoners vaak enthousiaste berichten op social media, ontvangt het buurtteam bedankjes en worden ze benaderd door lokale media. Dit getuigd van sociale cohesie en straalt positief af op de desbetreffende gemeente. Daarnaast is het mooi om te merken dat zo’n vergroeningsactie vaak een voedingsbodem is voor meer actie. Het buurtteam heeft de smaak te pakken gekregen en krijgt een structureel karakter. Er wordt gekeken naar meer vergroenende maatregelen, of overgestapt naar een verduurzamingsactie. Na zo’n kennissessie zijn gemeenten vaak geïnspireerd geraakt om bewoners meer te stimuleren en ondersteunen in hun ideeën over vergroenen. Zij zien de waarde hiervan in. En dan heeft Buurkracht haar rol weer vervuld, als verbindende schakel tussen bewoners en gemeente.

Ook een kennissessie bijwonen? Houd de pagina webinars en kennissessies in de gaten. Of schrijf je hier in voor de nieuwsbrief en blijft op de hoogte van nieuwe sessies/webinars.

 

Delen: