EC²: Energieburgerschap en energiegemeenschappen
wat kun je ermee?
Op 28 mei deelden Buurkracht en de Rijksuniversiteit Groningen de uitkomsten van het Europese onderzoeksproject EC². Dit onderzoeksproject stond in het teken van energieburgerschap en energiegemeenschappen en bood de twaalf deelnemende partners mooie inzichten.
Deze inzichten werden tijdens het EC² webinar omgezet tot concrete handvatten en praktische aanbevelingen. Kijk het webinar hier rechts terug.
aan de slag!
Wil jij als beleidsmaker aan de slag met energieburgerschap in de transitie naar schone energie? Maak gebruik van de beleidsnotities van het EC² onderzoeksproject.
Er zijn vijf verschillende soorten beleidsnotities. Beleidsnotitie 1 zet het concept van energieburgerschap uiteen. Beleidsnotities 2, 3 en 5 geven beleidsaanbevelingen op het Europese, het Nationale en het lokale/regionale niveau. Beleidsnotitie 6 geeft inzichten en aanbevelingen om meer mensen te motiveren voor en betrekken bij energiegemeenschappen.
download de EC² beleidsnotities
het Europese onderzoeksproject EC²
Tijdens het drie jaar durende onderzoeksproject werd onderzocht hoe Energy Citizenship (energieburgerschap) en Energy Communities (energiegemeenschappen) bijdragen aan de transitie naar schone energie.
Er werden drie doelstellingen opgesteld:
- Begrijpen hoe energieburgerschap gefaciliteerd en versterkt kan worden
- Beleidsaanbevelingen geven om juridische, economische en psychologische barrières te overwinnen
- Middelen creëren om energieburgerschap en -gemeenschappen te ondersteunen
zo zet je burgers in actie
Energieburgerschap omvat de rechten en verantwoordelijkheden van mensen om te komen tot een rechtvaardige en duurzame energietransitie. Het erkent de cruciale rol die burgers spelen in de overgang naar een duurzamere toekomst.
Uit het onderzoek bleek dat het belangrijk is de betrokkenheid bij beleids- en besluitvormingsprocessen te vergroten, samenwerking in de buurt te stimuleren en vooral op lokaal niveau te zoeken naar oplossingen.