Joyce Bongers, Buurtbegeleider

In Buurkrachtbuurten kom je ze geregeld tegen: de buurtbegeleiders. Onze ogen en oren in de regio. Zij zijn altijd op zoek naar ingangen voor Buurkracht en helpen enthousiaste bewoners op weg. Limburg heeft er extra bespaarkracht bij gekregen met Joyce Bongers.

Naam: Joyce Bongers
Buurtbegeleider vanaf: 1 januari 2016
Werkgebied: Limburg Zuid
Studeerde: bouwkunde in Heerlen en Eindhoven
Specialisatie: duurzaam bouwen & energietransitie

Hoe is Buurkracht op jouw pad gekomen?

“Via de Duurzaam Woonadvies Parkstad in Zuid-Limburg, DUW. Daar geef ik mensen advies over energiebesparing in hun huis. We werken al een tijdje samen met Buurkracht. Ik vind het een supergoed initiatief: uit allerlei studies blijkt dat buurtgericht werken dé oplossing is om de energietransitie op gang te brengen. Daarom ben ik ook in mijn eigen buurt, ‘t Baneblökske in Voerendaal, met Buurkracht aan de slag. En zo had dus via mijn werk én als initiatiefnemer van een Buurkrachtbuurt al regelmatig contact met Patricia, mijn directe collega in Limburg

Is dit werk te combineren met wat je al deed?

“Buurten begeleiden en individuele huishoudens adviseren sluit heel mooi op elkaar aan. Ik blijf dus ook gewoon mijn werk bij DUW doen. Het is natuurlijk wel druk, dus ik heb thuis wel een en ander moeten afstemmen. Ook omdat je als buurtbegeleider niet van negen tot vijf werkt, maar ook ’s avonds en in de weekenden. We hebben afgesproken dat ik op woensdag vrij ben en leuke dingen ga doen met de kleine.”

Wat zijn je plannen?

“In Limburg hebben we al een hoop Buurkrachtbuurten en het merendeel daarvan is zeer actief. Dat wil ik natuurlijk graag zo houden. Daarnaast probeer ik natuurlijk nieuwe buurten voor Buurkracht te vinden. Ik heb een aardig netwerk, vooral in Zuid-Limburg, dus ik zie allerlei mogelijkheden.”

Wat doe je in je vrije tijd, als je die nog overhoudt?

“Ik ben een sporter pur sang: ik doe aan volleybal, wielrennen, fitness. Vijftien uur per week haal ik wel. Voor mij is sporten echt een uitlaatklep. Verstand op nul en gaan. En stiekem hou ik daar ook nog een mooi netwerk aan over; via de sport leer je veel mensen kennen.”

Mail Joyce.