De foto’s in dit artikel zijn afkomstig van de informatieavond in de buurt ‘De Buitenpepers’ in Den Bosch.
De voordeur van haar klimaatneutrale huis staat open tijdens de klimaatweek en als klimaatburgemeester van Den Bosch hielp ze lange tijd anderen met het verduurzamen van huizen. Monique Jansen, woonachtig in Den Bosch, is een echte natuur- en mensliefhebber. Ze draagt graag haar steentje bij aan het mooier maken van de wereld. “Ik zie zoveel potentieel. We kunnen heel veel doen, ook dichtbij onszelf.”
Anderen helpen
Wat doe je als het milieu je aan het hart gaat, en je partner een financieel persoon is? “Dan ga je je huis verduurzamen!”, concludeert Monique. Samen met haar man kocht ze een oud pand. Ze vroegen subsidies aan en gingen op avontuur. “Al snel ontdekte ik dat het super ingewikkeld was. Je krijgt drie offertes waar drie verschillende adviezen gegeven worden én drie verschillende prijzen op staan. Waar ga je dan voor? Daar word je gewoon gek van. De gewone man gaat dit niet doen.”
Gelukkig hadden Monique en haar man door ervaringen in het verleden al behoorlijk wat kennis. “Het frustreerde mij dat het zo ingewikkeld en moeilijk was om aan informatie te komen. Daarom voelden we ons verplicht om mensen te helpen. Als je niets weet over het verduurzamen van je huis, is het zo lastig om stappen te maken. Maar als je aan de hand meegenomen wordt, gaat het lukken.”
Haar vriend werd opgetrommeld door een installateur waarmee ze werkten om een video te maken over het aanvragen van subsidies. Zelf meldde ze zich aan voor de Duurzame Huizen Route. “Mensen kunnen bij ons thuis kijken hoe wij ons huis verduurzaamd hebben. Ze kunnen langskomen, via de website zich laten inspireren of vragen aan mij stellen via een berichtje. Ons huis is al diverse keren gebruikt als voorbeeldhuis. Zelfs als decor voor promotievideo’s van de provincie!”
Samenwerken met Buurkracht
Lange tijd werkte Monique Jansen als duurzaamheidsmanager bij verschillende organisaties. Toen ze bij de gemeente Den Bosch werkte, leerde ze Buurkracht kennen: “We vroegen ons af hoe we nieuwe bewoners konden verleiden te gaan verduurzamen. Daar hadden we denk- en ontwikkelkracht bij nodig. Toen leerde ik Empuls kennen, een innovatieafdeling van Enexis waar Buurkracht onderdeel van uitmaakte.”
Met behulp van een twee jaar durend programma was het rond: er moesten woningen aardgasvrij gemaakt worden. Monique dacht meteen: “dat moeten we met de kracht van de wijk doen: niet vanuit ons kantoortje bij de gemeente.”
Daar startte de samenwerking met Buurkracht. Met hulp van buurtbegeleider Bernice werd er een wijkaanpak voor de wijk Buitenpepers ontwikkeld. Er kwam geld vanuit de gemeente en er ontstond een actieve energiegroep. Monique werd steeds meer fan van het Buurkracht-concept: “Je tast het privédomein van mensen aan als je het over hun huis hebt. En dan wil je niet over de mensen praten, maar mét de mensen praten. Precies zoals dat met Buurkracht gebeurt.”
Buurt-specifieke informatieavonden
Monique besloot, na diverse generieke informatieavonden vanuit de gemeente, Buurkracht-avonden te organiseren. “Door de data en kennis van Buurkracht konden we mensen doelgericht uitnodigen. We wisten welke profielen er in de wijken aanwezig waren en wat de buurten kenmerkten. Sommige bewoners kregen een brief, en sommigen een kaart.”
Op de informatieavonden van Buurkracht kwamen veel verschillende mensen. “Sommigen hadden elkaar nog nooit gezien, maar woonden wel bij elkaar in de buurt. Dat ontdekten ze toen we een kaart van de wijk ophingen en mensen op de kaart mochten prikken waar ze woonden. Sommigen keken elkaar dan aan van: ‘He?! Ik woon daar ook, maar ik ken je nog helemaal niet.’ Hoe gaaf is het om door dit onderwerp bij elkaar te komen en elkaar te helpen? Je merkte dat sociale interactie was wat mensen nodig hadden.”
“Als je goed naar de buurt kijkt, weet je wat die nodig heeft. Vervolgens maak je zo’n informatieavond buurtspecifiek. In dit geval hadden we een spreker uitgenodigd die een oud pand had gerenoveerd. Een jonge vent van in de 30, good looking, kwam op als een soort celebrity. Daar word je blij van, het enige wat hij deed was het podium op gaan en hij had de mensen al mee. Doe je het op de gemeentemanier, dan krijg je een stuk in het wijkblaadje dat drie mensen lezen, en dan krijg je geen afspiegeling van de buurt”, vertelt Monique.
Meer weten? In de Podcast ‘Zo verduurzamen we een woonwijk’ van BNR Nieuwsradio vertelt Monique hoe zij meegeholpen heeft aan het verduurzamen van de wijk de Buitenpepers.
Klimaatburgemeester van Den Bosch
Monique vond het super leuk om zo bezig te zijn met buurtbewoners. Dat was voor haar een reden om zich aan te melden als klimaatburgemeester voor Den Bosch. “Twee jaar lang heb ik deze titel gedragen. Mensen konden bij mij terecht voor advies. Ze belden bij mij aan of stuurde mij een bericht. Officieel was het een rol voor één week, maar toen heb ik besloten deze ambassadeursrol voor het hele jaar te doen. Het was fijn om mensen te helpen met mijn kennis en ervaringen. Vooral van het delen van mijn ervaring word ik lyrisch.”
Verduurzamingsschaamte
Door haar activistische en proactieve houding geniet zij nu samen met haar man van een heerlijk klimaatneutraal huis. En daar komt dan de ‘verduurzamingsschaamte’ opeens om te hoek kijken. “Iedereen hoorde je over stijgende maandlasten, die hadden wij niet. Toen voelde ik me wel ver van de werkelijkheid.”
Maar Monique is intrinsiek gemotiveerd, ze doet het voor het milieu. “Ik doe het voor de wereld. Ik kan me doodergeren aan hoe we nu met de aarde omgaan. Terwijl ik zoveel potentieel zie. We kunnen van alles doen, ook heel dichtbij onszelf. Je hoeft het dan niet eens perse alleen voor het milieu te doen, ook voor jezelf. Neem het verduurzamen van je huis, dan woon je in een fijner huis en zijn je energielasten lager. Dat wil je toch? Ik kan er niet over uit als er niets gebeurt.”