Michel is buurtteamlid in de wijk Op Buuren in de gemeente Stichtse Vecht. Sinds juli 2022 buigt hij zich, samen met 12 medebuurtbewoners, over het schrijven van een wijkplan. Er wordt onderzocht wat de beste alternatief warmtebron is die aardgas kan vervangen en welke stappen genomen moeten worden om daar te komen. We spraken met Michel en vroegen hem naar zijn beweegredenen om zich in te zetten voor de wijk en zijn ervaringen met Buurkracht.

Waarom doe je mee aan het wijktraject van Buurkracht in Op Buuren?
Ik doe mee om twee redenen. Enerzijds omdat ik graag een duurzamere warmtevoorziening wil voor mijn huis. Anderzijds omdat ik zakelijk veel bezig ben met dit soort projecten. Door dit project kan ik zien wat werkt, waar je tegenaan loopt en waar hulp bij nodig is. Het geeft mij inzicht in welke vragen er spelen bij de buurtbewoners. Ik ben bijvoorbeeld ook benieuwd of we met de buurt na het traject andere vraagstukken kunnen oppakken, zoals collectieve inkoopacties.

Waarom vind je het belangrijk dat mensen meedenken met energietransitie?
Ik denk dat het goed is voor het bewustzijn. Als je er zelf mee bezig bent geweest, is het meer waard. Je kunt erover meepraten en je hebt straks niet de verrassing van een hogere rekening erna. Als je meedenkt, word je er in de brede zin bewust van. Het ingewikkelde van deze transitie is dat het niet bij je voordeur stopt. Het is fijn dat je met elkaar mee kunt denken wat er binnenkomt en wat er gaat gebeuren. Ik zie een beetje een trend dat je niet alles individueel regelt, je gaat steeds meer dingen weer samen doen. Bijvoorbeeld dus lokaal energie opwekken. De klimaat en energietransitie lost zich niet zomaar uit zichzelf op. De politiek kan helpen, maar je bent ook zelf verantwoordelijk en via dit traject krijg je de kans om daar een rol in te pakken.

Wat haal je er uit?
De verbinding met de buurt, je leert je buurtgenoten op een andere manier kennen. En ik vind het ook interessant om te ontdekken wat er allemaal bij zo’n traject komt kijken. De techniek en het sociale aspect.

Hoe vind je het om dit samen met je buurtgenoten aan te pakken?
Het is essentieel omdat het om een aanpassing in de buurt gaat. Het werkt ook heel verbindend, je leert veel mensen kennen en bent met hetzelfde doel bezig. Je kan het niet alleen, je bent toch op elkaar aangewezen. Dan is het wel heel fijn dat het gefaciliteerd wordt door Buurkracht. Bij andere buurtprojecten moet je het zelf aanpakken of veel moeite insteken om het voor elkaar te krijgen. Door de begeleiding is de vrijblijvendheid eraf, het is een stok achter de deur. Buurkracht is een eerlijk kanaal en geeft inzicht in de verschillende belangen. De begeleiding mag niet onderschat worden, het zorgt ervoor dat het behapbaar is en blijft.

Hoe is de relatie ten opzichte van de gemeente?
Ik vind het erg goed dat de gemeente dit doet, maar de tijd zal het leren hoe de gemeente met de uitkomsten van het traject zal omgaan. Het gaat nu heel soepel. Ik hoop dat we met de buurt iets moois voor elkaar gaan krijgen!

Raad je anderen aan dit te doen?
Zou ik zeker doen. Je leert meerdere mensen kennen en de mensen die je al kende spreek je nu op een andere manier. En je bent betrokken bij de verandering. Je kunt je niet verschuilen achter dat je geen bijdrage hebt kunnen leveren. Je hebt de kans om er iets mee te doen. Heel actief of wat minder actief.

Delen: