In het pittoreske dorpje Handel, verscholen tussen uitgestrekte velden en kabbelende beekjes, woont een man die met stille, maar vastberaden stappen een groene revolutie ontketent. Bert Visser, een gedreven zestiger met een warm hart voor zijn gemeenschap en de aarde, is het levende bewijs dat één persoon met een visie een wereld van verschil kan maken. In zijn lokale dorpje nam hij het initiatief om het over duurzaamheid te hebben, zonder het over duurzaamheid te hebben. “We gingen het gesprek aan om gezondheid en sociale samenhang”. En dat leidde tot heel veel moois.

Diepe connectie met de natuur

Geboren in Volendam en later verhuisd naar Nijmegen, vond Bert zijn ware roeping pas echt toen hij zich in Handel vestigde. Zijn leven lang had hij een diepe connectie met de natuur, gevoed door zijn jeugd bij de verkenners waar hij leerde de bossen te respecteren en te beschermen. “Als kampwacht leerde ik alleen in het bos te zijn, luisterend naar de stilte. Die momenten hebben mijn leven gevormd,” vertelt Bert.

Naarmate hij ouder werd, ontstond zijn scherpe blik voor het grotere plaatje. Hij zag dat de wereld op een destructief pad was. Klimaatverandering, sociale tweedeling, en de teloorgang van biodiversiteit waren voor hem geen verre nieuwsitems, maar concrete problemen die bij zijn eigen voordeur begonnen. Bert was ervan overtuigd dat gezondheid en duurzaamheid hand in hand gaan, en daarom besloot hij dat het tijd was voor actie. Maar hoe breng je die boodschap in een dorp waar carnaval en traditie de boventoon voeren?

Vitaliteit én duurzaamheid gaan hand-in-hand

Het antwoord was verrassend eenvoudig: begin bij wat mensen kennen en breid dat langzaam uit. Bert richtte ‘HandelVitaal’ op, een initiatief dat duurzaamheid benadert via de route van vitaliteit. “We praten over gezondheid, over het verrijken van ons eigen leven en dat van de planten en dieren om ons heen. Zonder het ‘d’-woord te gebruiken, hebben we het eigenlijk constant over duurzaamheid,” legt Bert uit.

Een subtiele maar effectieve aanpak, zo bleek uit de vele positieve reacties. Waar men eerst sceptisch was, zag Bert langzaam een bewustwording ontstaan. Hij begon gesprekken in zijn gemeenschap met vragen als ‘wat vinden jullie van gezondheid?’ Zo gingen de gesprekken niet alleen over het milieu. Mensen die nooit interesse hadden getoond in milieu-issues, begonnen vragen te stellen over hoe zij hun levensstijl konden aanpassen. Zo begon HandelVitaal langzaamaan bekend te worden in het dorp.

Sociale cohesie verbeteren

Bert stopte daar niet. Hij zag dat sociale cohesie net zo belangrijk was voor een gezonde gemeenschap. Dit leidde tot de oprichting van ‘HandelSociaal’, een zusterinitiatief dat zich richt op het ondersteunen van dorpsgenoten die het moeilijk hebben. Van het organiseren van kerstpakketten tot het bijstaan van gezinnen die door COVID hulp nodig hebben. Het team van HandelSociaal staat klaar.

Want uit de dialogen die ontstonden, kwam naar voren dat de behoefte aan sociale samenhang groot was. “Je realiseert je dat mensen willen helpen, maar vaak niet weten hoe. Wij bieden die brug,” zegt Bert. En die brug bleek goud waard. HandelSociaal is niet alleen een netwerk van hulp, maar ook van hoop. Zo draagt het bij aan een vernieuwd gemeenschapsgevoel waar gestreefd wordt naar wederkerigheid en onderling vertrouwen.

Wat je als actieve bewoner kunt bereiken

HandelVitaal en -Sociaal zijn inspirerende voorbeelden van lokale bewegingen  die actieve bewoners opgezet hebben. De lokale overheid heeft weliswaar nog stappen te maken in het ondersteunen van dergelijke initiatieven, maar Bert blijft optimistisch. “Het gaat er niet om wat je alleen kunt doen, maar wat we samen kunnen bereiken,” benadrukt hij.

Een van de projecten waar Bert trots op is, is het ‘Herstelcafé’, waar mensen niet alleen hun kapotte spullen kunnen repareren, maar ook sociale contacten kunnen opbouwen en hun vaardigheden kunnen delen. “Het gaat om meer dan repareren; het gaat om herstellen van menselijke connecties,” legt hij uit.

De moed om anders te durven zijn

Op de vraag wat de toekomst brengt, is Bert optimistisch maar realistisch. “We moeten onze leefstijl veranderen, niet alleen voor ons, maar voor onze kinderen en kleinkinderen. Ik hoop dat we samen, als gemeenschap, de weg kunnen inslaan naar een duurzamere en socialer verbonden wereld.”

Bert is het levende bewijs dat verandering begint bij de moed om anders te durven zijn. Om te pionieren, lokale acties om te zetten tot gemeenschappelijke verantwoordelijkheden. In het kleine Handel heeft het team waar Bert lid van is de dorpsbewoners in beweging gebracht. Deze beweging laat zien dat we allemaal met een kleine stap kunnen beginnen om een verschil te maken. “Het begint met bewustzijn, met die eerste stap buiten je voordeur,” zegt Bert, terwijl hij plannen schetst voor meer groene ruimtes en het gezamenlijk aanpakken van de tuinen in de straat, plannen die verbinding stimuleren.

Verandering begint met bewustwording: kom ook in actie!

Bert zijn verhaal is een krachtig voorbeeld voor ons allen, een reminder dat verandering begint met bewustwording, betrokkenheid, en vooral, met elkaar. Het inspireert niet alleen de inwoners van zijn dorp, maar ook beleidsmakers en gemeenten om actieve bewoners zoals Bert te zien als cruciale partners in het streven naar een duurzamere en inclusievere samenleving.

Wil jij ook beweging in je buurt in gang zetten? Start je eigen actie! Buurkracht helpt je graag verder. Download de Buurkracht-app en zet met gemak jouw buurkracht in!

Delen: