Informatie en tips vanuit het hele land

Jaarlijks organiseert Buurkracht regionale bijeenkomsten voor actieve buurtteams. Om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en kennis op te doen. Leuk, maar zeker ook heel zinvol, kijkend naar de suggesties die het oplevert vanuit het hele land om nog meer mensen te enthousiasmeren energie te besparen. Een selectie:

Gesprek van de dag

Energiebesparing staat niet altijd op ieders agenda. Organiseer je een leuke energieactiviteit of betrek je de school erbij, dan wordt het al gauw het gesprek van de dag. In enkele regio’s zijn er zelfs televisieseries, over bijvoorbeeld een energiebesparend gezin. (Twente)

Persoonlijk informeren

Wil je mensen om je heen enthousiasmeren, breng ze dan persoonlijk op de hoogte van wat er gebeurt. Combineer aanbellen met af en toe een e-mailbericht en een buurtborrel. En blijf dat vooral doen. Goed voor de besparingen en de gezelligheid. (Drenthe)

Helder en concreet

Wil je je dorps- en buurtgenoten zo helpen dat ze ook daadwerkelijk meedoen? Maak energie besparen dan helder en concreet. Blijf niet vragen wat iedereen wil, maar selecteer alvast een leverancier met een mooi aanbod. (Eindhoven e.o.)

Wijzer over subsidies

Niet iedereen kan zomaar investeren in energiebesparing, merkten buurtteamleden uit Groningen op. Op www.subsidiewijzer.nl staan alle lopende subsidies. (Groningen)

Digitale hulpmiddelen

Naast het persoonlijke contact en materialen als posters en folders zijn online middelen een waardevolle aanvulling om contact met elkaar te onderhouden. Je kunt hiervoor buurkracht.nl gebruiken, maar ook bijvoorbeeld WhatsApp en Nextdoor. In sommige buurten is Facebook populair. (Noord-Brabant-West)

Voor gevorderden

Ben je met je buurt al wat langer bezig? Dan kan het leuk zijn om van je bijeenkomst een energiecafé te maken. Of neem geïnteresseerden mee naar bewoners die al maatregelen hebben genomen. De groeiende kennis in de buurt is waardevol. En zo komen er ook vaak nieuwe bewoners bij die wel een handje willen helpen. (Noord-Brabant-Oost)

Inzicht

Mensen weten vaak niet wat ze verbruiken en wat de hoogte van hun energierekening bepaalt. Leuke, kleine acties zoals op stap gaan met de warmtecamera en energieverbruiksstekkers, maken buurtbewoners daar bewust van. De persoonlijke verbruiksgrafiek doet dat natuurlijk ook. (Overijssel)

Besparingen voor huurders

Ook huurders kunnen aan energiebesparing doen. Denk aan de honderden euro’s die je elk jaar kunt overhouden door een paar gewoontes te veranderen. Een postcoderoosproject voor gezamenlijke zonnepanelen kan ook, maar dat is wel wat complexer. (Limburg)

Wil jij ook profiteren van zo’n sterk netwerk en met je eigen buurt aan de slag gaan? Zo start je een eigen buurt.