Djoera, kun jij iets vertellen over de nieuwe Groenwebinars waar jij bij aan de wieg hebt gestaan?
Een groene leefomgeving is aantrekkelijk, draagt bij aan de biodiversiteit en is een antwoord op het klimaatadaptatie-vraagstuk. Oftewel het is het dubbel en dwars waard om een groenere leefomgeving na te streven. Steeds meer mensen willen ook een groene omgeving, maar weten niet hoe te beginnen. Of denken dat ze geen groene vingers hebben. Of dat het een kostbaar geintje is. De Groenwebinars laten zien dat vergroenen niet ingewikkeld is en dat iedereen het kan. Of het nu gaat om het poten van een paar zonnebloempitten of om die versteende voortuin onder handen te nemen. Alle groene beetjes helpen. En dat is wat deze webinars, waarbij mensen uit eenzelfde gemeente, interactief met elkaar bezig zijn laten zien. In een uurtje gaan we in op vragen als waarom zou je vergroenen, wat kun je allemaal doen en hoe kun je dit eenvoudig doen. We geven hiermee inzicht en bieden handelingsperspectief. Zonder te veel te ‘verklappen’ zal blijken dat ‘samen doen’ voor een belangrijk deel het antwoord is.

En wat als mensen de smaak te pakken hebben?
Voor die deelnemers hebben we de interactieve online masterclass. Tijdens deze masterclass gaan we nog wat meer de diepte in en delen we onze kennis hoe buurtgenoten met elkaar actief kunnen worden om zo nog meer groene meters te maken. Niet alleen als het gaat om het vergroenen van de eigen buitenruimte, maar ook die van de openbare ruimte. We vertellen over de voordelen van gezamenlijk optrekken en hoe je het beste te werk kunt gaan om maximaal resultaat te boeken.

Wat levert het de gemeente op?
Heel veel! In korte tijd is er een behoorlijk aantal inwoners geïnformeerd, geënthousiasmeerd en geactiveerd. Mensen die andere buurtgenoten weten te mobiliseren ook tot vergroenen over te gaan, een goed voorbeeld dichtbij doet volgen. Al deze inwoners nemen als het ware werk uit handen en dragen actief bij aan de duurzaamheidsambities van een gemeente. Ik wil gemeenten daarbij nog twee tips geven. Allereerst: het helpt om inwoners een steuntje in de rug te geven. In de vorm van bijvoorbeeld subsidies of het verschaffen van materialen. Maar ook door ‘simpelweg’ akkoord te geven op geveltuinen ook al is dat feitelijk gemeentegrond. En ten tweede: denk aan koppelkansen. Ofwel: bekijk wat er gelijktijdig nog meer aangepakt kan worden, onder het mom ‘nu we toch bezig zijn’. Zo zijn er buurten die collectief groene daken hebben gelegd en er ook meteen zonnepanelen op hebben laten plaatsen. Als gemeente zet je zo nog meer duurzame stappen. En ook voor de bewoner levert dit extra gewin op, omdat een vergroend dak het rendement van zonnepanelen verhoogt.

Delen: