hoe communiceer je het beste over jouw buurtactie
tips van buur Cyriel
Als je je buren enthousiast wilt maken voor jouw buurtactie, heb je een geweldige troef in handen: je bent dichtbij en je kent al mensen. Dat betekent dat je een-op-een contact kunt leggen. En dat is nog altijd de effectiefste manier om je boodschap onder de aandacht te brengen. Ervaringsdeskundige Cyriel Vandeursen uit Kortland (Peize) geeft vijf gouden tips om die troef in te zetten.
ga langs de deuren
“Je kunt in de hele buurt een brief of flyer in de brievenbus gooien, maar mensen via persoonlijk contact bij je plannen betrekken werkt het beste. Alleen al omdat je dan je eigen enthousiasme kunt overbrengen en direct vragen kunt beantwoorden. In Kortland hebben we met een groepje buren succesvolle acties voor energiebesparende maatregelen georganiseerd. Daarbij maakten we een paar avonden vrij om langs de deuren te gaan. Tussen 19.00 en 20.00 uur is je trefkans het hoogst: dan zijn veel mensen thuis, hebben ze net gegeten en zitten ze nog niet midden in een film.”
weet wat je wil zeggen
“Mensen zijn druk met kinderen, familie, werk, koken, eten, boodschappen doen, wassen en televisie kijken. Ze staan niet automatisch open voor jouw verhaal. Zorg daarom dat je weet wat je wil bereiken als je langs de deuren gaat. Wil je dat je buren kennismaken met je initiatief? Of dat ze naar een bijeenkomst komen? Wil je inventariseren welke behoeften en wensen er in de buurt leven? Hou dat in je gesprekken in de gaten en probeer niet te veel doelen in één keer te bereiken.”
steek je verhaal positief in
“Je hoeft geen groot spreker te zijn om je enthousiasme over te brengen. Zolang het jouw eigen verhaal is, kun je eigenlijk geen fouten maken. Behalve dan met het opgeheven vingertje. Word niet die buurman die meteen wijst op wat mensen verkeerd doen of nalaten. Het werkt veel beter als je ze prijst om wat ze al gedaan hebben en wat ze nog meer willen doen. Mensen houden wel van een lach en niet van een preek.”
verzamel e-mailadressen
“Ook als mensen niet onmiddellijk dolenthousiast zijn, willen ze vaak genoeg wél op de hoogte blijven. Probeer daarom in een vroeg stadium e-mailadressen te verzamelen, bijvoorbeeld tijdens je ronde langs de deuren. Zo kun je de buren die nog aarzelen betrokken houden en geef je ze de kans om later toch nog aan te haken.”
“je mag reacties verwachten”
wees bereikbaar
“Als je een buurtinitiatief opzet, mag je reacties verwachten. Vragen, opmerkingen, aanmeldingen, tips. Maak het je buren daarom makkelijk om jóu te bereiken. Voeg bijvoorbeeld je mailadres of website toe aan alles wat je on- en offline verspreidt. Elke reactie is er één en het zou zonde zijn als geïnteresseerde buren je niet weten te vinden.”
Kun je nog wel wat tips gebruiken om van jouw actie een doorslaand succes te maken? Lees dan alle tips van acht buren die een geslaagde buurtactie organiseerden.
Ook geïnspireerd door de tips van Cyriel?