heb jij al hittestress?

Tot nu toe is de zomer nogal grillig, maar geef toe: de afgelopen jaren kwamen er aardig wat hittegolven en -golfjes langs. Met als gevolg dat er overal in het land hittestress opspeelde. Dat betekent een hoop ongemak. Maar wat is het precies? Wat zijn de gevolgen? Speelt het in jouw buurt? En wat valt ertegen te doen?

hittestress, wat is dat en wat doet het?

Hittestress krijg je wanneer je door hoge temperaturen en luchtvochtigheid je lichaamstemperatuur minder goed kan regelen. Dat is niet alleen oncomfortabel, je wordt er ook sloom van, je weerstand neemt af, je slaapt slechter en bent minder productief. Om maar een paar ongemakken te noemen. Hittestress begint al bij gevoelstemperaturen vanaf 23 graden. Voor mensen met een redelijke conditie zijn de gevolgen meestal wel te overzien, maar voor ouderen, kinderen en mensen met een hartkwaal kan hittestress wel degelijk gevaarlijk zijn. Eng feitje: elke graad temperatuurstijging in een lange hittegolf leidt tot dertig extra sterfgevallen per week.

waar kom je hittestress tegen?

De drukke binnensteden vol verkeer en andere activiteiten die veel warmte uitstoten, zijn natuurlijk gevoelig voor hittestress. Maar het treedt ook op in kleine dorpen; overal waar verhard oppervlak van een bepaalde omvang te vinden is. De bouw in Nederland werkt vaak niet mee om hittestress uit de buurt te houden. Op veel plekken krijgt de zon alle ruimte en gevels van woningen bestaan voor grote delen uit glas. Als de zon schijnt, moeten we daar zo veel mogelijk van profiteren, was ooit de gedachte. Maar dat idee wordt ingehaald door klimaatverandering. De voorspelling is dat hittegolven in de toekomst vaker voorbij komen. Dan kun je beter in een middeleeuws stadje in Italië of Spanje zitten dat daar met z’n smalle beschutte straatjes, dikke muren en kleine ramen beter op gebouwd is.

wat helpt tegen hittestress?

Bomen zijn de ideale natuurlijke verkoelers. Niet alleen omdat ze schaduw brengen, maar ook omdat ze warmte absorberen. Dat geldt trouwens voor al het groen, maar als er een hittegolf is, kunnen bomen langer doorgaan met grondwater verdampen dan bijvoorbeeld gras. Je hebt er dus ook nog plezier van als het andere groen uitgedroogd raakt. Waterpartijen zoals grachten, vijvers en sloten zorgen overdag voor verkoeling. Het nadeel is alleen dat water de warmte vasthoudt, zodat het ’s nachts juist niet afkoelt. Mede daardoor blijft het in steden vaak ’s avonds of na afloop van een hittegolf nog zo lang warm. Fonteinen zorgen juist weer wél voor verkoeling. En in huis blijft het een stuk koeler met goede isolatie. Als je tenminste je ramen en deuren dichthoudt.

wat kun je zelf doen in je buurt?

Gemeenten in Nederland zijn druk bezig in kaart te brengen waar bij oplopende temperaturen de risico’s van hittestress het grootst zijn en bereiden maatregelen voor om de gevolgen tegen te gaan. Bijvoorbeeld door bij nieuwbouwprojecten al rekening te houden met hogere temperaturen en meer groen in het ontwerp op te nemen. Of door meer bomen te planten in bestaande buurten. Als bewoner kun je ook een steentje bijdragen. Of juist weghalen. Lees hier zeven handige zomertips tegen hittestress.

meer weten?

Stichting Buurkracht is een maatschappelijke organisatie die buren in heel Nederland helpt om hun buurt mooier, beter, groener, veiliger of gezelliger te maken. Neem gerust contact met ons op.

Delen: