Hanna de Vries, Buurbegeleider

Als jouw buurt een Buurkrachtbuurt wordt, kom je ze geregeld tegen: de buurtbegeleiders. Zij zijn altijd op zoek naar ingangen en openingen voor Buurkracht en helpen bewoners graag op weg. Sinds augustus 2015 werkt Hanna de Vries in de provincie Groningen. Zij is een beetje van GrEK en een beetje van Buurkracht.

Buurkracht hanna de vries vierkant
Hanna de Vries

Naam: Hanna de Vries 
Buurtbegeleider sinds: augustus 2015
Werkgebied: het aardbevingsgebied in de provincie Groningen. Hanna komt uit de stal van GrEK (Groninger Energie Koepel)

Hoe hebben GrEK en Buurkracht elkaar gevonden?

Hanna: “GrEK is een koepelorganisatie voor alle lokale energiecoöperaties binnen de provincie. We gaan echt met mensen die iets willen met hun dorp of buurt om de keukentafel zitten en kijken waar we ze kunnen ondersteunen. We helpen wel bij het opzetten van een energiecoöperatie en energieprojecten, maar soms blijkt ook dat ze eigenlijk moestuinen willen aanleggen of een deelauto-project willen opzetten. Dan verwijzen we ze door naar partners. Dat sluit allemaal mooi bij Buurkracht aan.”

Wat kenmerkt jullie gebied?

Hanna: “Ik concentreer me voor Buurkracht op de gemeenten die in het bevingsgebied liggen: Loppersum, Ten Boer, Slochteren, Winsum, Bedum, Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, de Marne en Menterwolde. Bewoners in dit gebied hebben te maken met de gasbevingen. Dit is een gevoelig onderwerp en terecht. GrEK is een regionale partij en wordt als betrouwbaar gezien. Juist omdat we zo dicht bij de mensen staan.”

Kun je iets vertellen over je aanpak?

Hanna: “Ik ben het gezicht van GrEK/Buurkracht in de regio. In principe kom ik met mijn GrEK-pet op bij dorpsbewoners op bezoek en bespreek ik met hen wat ze precies willen. Op basis daarvan beoordeel ik samen met hen of Buurkracht iets voor hun dorp of buurt zou kunnen zijn. Zo ja, dan gaan we met z’n allen aan de slag. Eerste stap is dan het enthousiast maken van de rest van de dorpsbewoners.”

Nog bijzondere vrijetijdsbestedingen?

Hanna: “Ik struin graag brocantewinkeltjes en antiekmarktjes af op zoek naar spulletjes. Zo verzamel ik Drosteblikken en heb ik laatst een mooi theetafeltje gekocht bij een antiekboerderij in Uithuizen. Mijn vriend vindt het gelukkig ook leuk, maar ik mag niks meer kopen als ik niet ook iets wegdoe.”
 

Mail Hanna