haarlemse buren zetten de bloemetjes buiten

 

“Haarlem is niet de enige gemeente die dit soort groeninitiatieven aanmoedigt”

Een half jaar lang lag de straat van de Haarlemse Anouk open. Toen na alle werkzaamheden er weer een mooie klinkerstraat lag, besloten zij en haar buren de straat zelf nog verder aan te kleden en te vergroenen. Na online wat te hebben rondgestruind, bleek de gemeente groeninitiatieven aan te moedigen. En zo werden de plannen al snel omgezet tot actie. Het resultaat mag er inmiddels wezen!

een heel mooi straatbeeld

“We wonen in een buurt met allemaal huizen uit begin vorige eeuw. Dat zorgt voor een heel mooi straatbeeld, zeker nu de straat weer helemaal is opgeknapt. Al snel ontstond na de oplevering van de straat met medeburen het idee om bloembakken op de brede trottoirs te plaatsen. Iets wat we ook op veel andere plekken in de stad zien,” aldus Anouk.

bijdrage vanuit de gemeente

“In onze zoektocht naar forse bloembakken, stuitten we min of meer per toeval op de site van onze eigen gemeente. Die blijkt dit soort groeninitiatieven aan te moedigen door bloembakken gevuld met tuinaarde kosteloos ter beschikking te stellen. En niet alleen bloembakken, ook maken ze boomspiegels voor buurtbewoners plantklaar en kun je toestemming vragen voor geveltuinen.” Anouk en haar buurvrouw waren meteen wild enthousiast. En dat enthousiasme werkte aanstekelijk: in no-time waren nog meer buren gemobiliseerd en werden diverse aanvragen ingediend.

 

het leuke werk kan beginnen

“Het prettige was dat de gemeente erg fijn meewerkte. De aanvragenformulieren waren niet ingewikkeld om in te vullen, binnen afzienbare tijd kregen we groen licht en al snel kwam er een wagen voorrijden om de uit de kluiten gewassen bloembakken op de trottoirs te plaatsen en de boomspiegels en geveltuinen aan te merken. En toen kon het leuke werk beginnen: het vullen van de bakken met mooie bloemen en planten, en het creëren van minituintjes rondom de bomen en tegen de gevels.”

 

“het prettige was dat de gemeente erg fijn meewerkte”

 

iedereen draagt zijn steentje bij

Dat is namelijk de voorwaarde die de gemeente stelt: buurtbewoners zijn zelf verantwoordelijk voor hun nieuwe stukje groen en zijn ook verplicht dat goed te onderhouden. Dat blijkt bij Anouk en haar buren geen opgave te zijn. “Het gaat vanzelf. Iedereen draagt zonder daarom te hoeven vragen zijn steentje bij. De een geeft water, de ander ‘doneert’ plantjes. We moeten bijna oppassen dat we de planten niet te veel ‘vertroetelen’ . Een extra leuke bijkomstigheid is dat de bloembakken ook een hangplekfunctie hebben gekregen. Het is namelijk een gezellige ontmoetingsplek geworden waar we kopjes koffie drinken en bijkletsen. Onze straat is zo in een jaar tijd niet alleen nóg mooier geworden, maar ook nóg gezelliger!”

 

“Kijk eens op de website van jouw gemeente, grote kans dat die ook van alles mogelijk maakt”

Ook iets voor jouw buurt?

Delen: