Hittestress onder de aandacht brengen van bewoners? In Zandweerd (Deventer) is dat alvast goed gelukt. Hier kleuren deze zomer maar liefst 43 daken groen. Het resultaat van een buurtactie die het duurzaamheidsteam in de wijk opzette in samenwerking met Buurkracht en de Ulebelt. Samen kregen ze zelfs op het laatste moment nog een mooie subsidie rond.
“Als alle groene daken na de zomer zijn aangelegd, heeft Zandweerd er ongeveer 700 m2 groen oppervlak bij”, vertelt Frank Lieuwen niet zonder trots. “Daarmee is dit het grootste groenedakenproject van de stad, en misschien wel van de provincie.” Frank sloot zich in 2019 aan bij het meedenkteam van bewoners die samenwerkten aan een plan om de wijk voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst. Uit dit team kwam het duurzaamheidsteam voort.
“Onze buurtbegeleider van Buurkracht, Robert Jansen, had in zijn eigen wijk in Zwolle goede ervaringen met een groenedakenactie en polste bij ons of wij daar ook interesse voor hadden. Toen ben ik samen met nog een paar bewoners – Willemien, Klarie en Ronald – opgesprongen.”
Race tegen de klok
De voorbereidingen gingen meteen van start. Zo ging het team op jacht naar een leverancier. “We zochten een partij uit de buurt die een breed aanbod had aan groene daken en die ook zelf aanlegde. Daarnaast hebben we uiteraard naar de prijs gekeken. Zo kwamen we uit bij Rotsplantenshop, een nog jonge onderneming die ons project ook als een mooie kans zag.” Ondertussen gingen de initiatiefnemers achter de subsidiemogelijkheden aan. “Het Waterschap Drents Overijsselse Delta stelt jaarlijks een tegemoetkoming beschikbaar voor dit soort projecten. Maar qua timing zaten we niet heel gelukkig: de bodem van de subsidiepot was in zicht. Gelukkig vonden we de Ulebelt, een organisatie voor natuur- en milieueducatie die vaker met dit bijltje heeft gehakt, bereid ons hierbij te helpen.”
Doorslaand succes
Toen de contouren van de actie helder waren, was het tijd om de buurt te enthousiasmeren. Frank: “Daarbij heeft Buurkracht ons heel goed gefaciliteerd, onder andere met promotiemateriaal en een online bijeenkomst. We maakten ook tamtam via onze eigen Facebookpagina Zandweerd Stroomt en onze website: zandweertstroomt.nl. We hadden pech dat we vanwege de coronamaatregelen geen live bijeenkomst konden organiseren, maar we hadden al de ervaring dat er online ook veel mogelijk was. Voor veel mensen is een webinar zelfs laagdrempeliger. Dat bleek ook wel: op 19 mei logden bijna 80 buurtgenoten in om zich te laten informeren over de actie. Een doorslaand succes. Joey de Croon van Rotsplantenshop was zelf ook aangeschoven om zijn aanbod toe te lichten. En we konden melden dat dit aanbod nog aantrekkelijker kon worden als we subsidie kregen. Daar hingen wel spelregels aan: de vergoeding van het waterschap bedroeg maximaal € 10.000,-, voor maximaal 50 procent van de kosten. Dat zou betekenen dat de eerste 23 deelnemers aan onze actie kans maakten, hadden we berekend.”
Mooi gebaar
Binnen tien dagen meldden zich vervolgens 43 liefhebbers aan, bijna twee keer zo veel als waar het team op had gehoopt. “Uiteindelijk is het ons met hulp van de Ulebelt gelukt om voor al deze buurtgenoten subsidie toegekend te krijgen. Het waterschap heeft een mooi gebaar gemaakt en nog een extra potje gevonden. Dat betekent dat iedereen die een offerte aangevraagd heeft voor de gestelde deadline, nu de mogelijkheid heeft om de helft vergoed te krijgen. De helft van een toch al scherpe prijs. Echt geweldig.”
Vlogs en dronebeelden
Bij Frank zelf is het groene dak inmiddels geplaatst. En ondertussen zit de energie er goed in bij Zandweerd Stroomt. Het team smeedt alweer plannen voor vervolgacties. “Het animo voor deze actie was groot en niet iedereen die belangstelling heeft voor een groen dak kon in mei snel genoeg schakelen om nog aan te haken. Daarom willen we deze actie bij de volgende subsidieronde graag herhalen. Daarnaast kijken we naar andere mogelijkheden zoals vloerisolatie en een deelauto. En we blijven roeptoeteren om verduurzaming onder de aandacht te houden. Bijvoorbeeld met vlogs, pop-upevenementen en straks ook met dronebeelden van de groene daken.”
Meer informatie?
Meer weten over hoe Buurkracht bewoners in jouw gemeente kan ondersteunen bij collectieve acties? Neem dan contact op met buurtbegeleider Robert Jansen.