De zestien toekomstige zonnedaken zijn te vinden in zes Groningse gemeenten. De gemeente Het Hogeland spant met 7 daken de kroon. Andere daken zijn te vinden in Westerwolde, Stadskanaal, Eemsdelta, Midden Groningen en Pekela.

Van vijftien daken wordt 14.000m2 asbest verwijderd, zodat de omgeving niet alleen duurzamer maar ook gezonder en veiliger wordt. Daarnaast ontvangt elke dakeigenaar jaarlijks een financiële vergoeding, kunnen bewoners uit de betreffende gemeenten tegen gunstige rendementen mee-investeren en realiseren energiecoöperaties met de energieopbrengsten ook andere duurzame projecten in de omgeving.

Gezocht: daken met potentie

Naast het realiseren van de zestien daken, is Buurkracht inmiddels ook bezig met het inventariseren en beoordelen van mogelijke nieuwe zonnedaken. Eigenaren van daken met een omvang van minimaal  500 m2, al dan niet met asbest, en die ook een zonnedak overwegen, kunnen zich melden via zonnedak@buurkracht.nl en buurkracht.nl/zonnedak. De provincie Groningen moedigt het asbestvrij maken van de grotere daken aan en bieden daarom ondersteuning bij de collectieve zonnedaktrajecten van Stichting Buurkracht.

 

Delen: