Als bewoners van verschillende buurten en dorpen vlak bij elkaar tegelijk een zonnepanelenactie voorbereiden, is het dan geen goed idee om samen op te trekken? Met die gedachte bracht Buurkracht initiatiefnemers in Schaijk, Nuland, Berghem-Noord en enkele buurten in Oss bij elkaar. Dankzij hun gezamenlijke aanbieding zijn inmiddels honderden daken voorzien van zonnepanelen. En er zit nog meer samenwerking in het vat!

“Het begon allemaal met een reeks bijeenkomsten die wij georganiseerd hebben om enthousiaste bewoners te vinden die in hun buurt met zonnepanelen aan de slag wilden”, vertelt Floris Baggerman, buurtbegeleider van Buurkracht. “In en rondom Oss vormden zich naar aanleiding van die sessies aardig wat buurtteams. Het leek mij handig als zij in plaats van elk zelf het wiel uit te vinden, kennis en ervaringen met elkaar zouden uitwisselen. Om bijvoorbeeld de shortlists van leveranciers te vergelijken en te kijken of er eentje tussen zat waar ze allemaal iets mee konden, met nóg grotere inkoopkracht. Dat is gebeurd.”

Extra korting

Het team van Schaijk was iets eerder begonnen dan de andere teams en had al een aantal leveranciers benaderd. “Voor ons sprong Solar Concept eruit – zowel in kwaliteit als prijs en flexibiliteit”, vertelt Gerard Wittenberg van buurtteam Schaijk. Deze leverancier bleek bereid zijn aanbieding ook voor andere buurtteams in de omgeving open te stellen. “Hij bood zelfs extra korting voor elke buurt die we aanbrachten. En bij meer dan honderdtachtig deelnemers ging nog eens € 5,- per zonnepaneel van de prijs af.”

Als een trein

De actie werd een doorslaand succes en breidde zich tot na de zomer steeds verder uit. “De ondersteuning van Buurkracht heeft zeker geholpen”, vertelt Frans Kolkman van buurtteam Oss Witte Hoef Verdistraat. “Fijn dat er een organisatie is die helpt bij de coördinatie en allerlei professionele voorlichtingsmaterialen heeft klaarliggen. Dat scheelt ontzettend veel tijd.” Gerard valt hem bij: “Het aanbod van Buurkracht aan posters, flyers en andere materialen is perfect. De buurtbegeleider denkt ook echt mee; dat loopt als een trein.”

Volgende actie infraroodpanelen?

Nu de zonnepanelenactie erop zit, staan de teams open voor een vervolg. Daarom nodigde Frans hen onlangs uit voor een bijeenkomst over infraroodpanelen bij hem thuis: “Voor mij is een warmtepomp nog geen aantrekkelijk alternatief voor aardgas. Wel heb ik in mijn werkkamer en die van mijn vrouw en in de tv-hoek infraroodpanelen hangen. Daardoor hoeven we niet de verwarming in het hele huis aan te zetten als we daar willen zitten. Een mooie tussenoplossing die voor meer mensen interessant kan zijn. Vanuit de buurtteams was er alvast veel belangstelling: het hele huis zat vol en de presentatie van de leverancier viel in goede aarde. Wie weet komt hier een vervolgactie uit.”

Nieuwe teams op weg

Ondertussen starten er in de omgeving steeds meer Buurkrachtteams, en ook zij maken graag gebruik van de kennis en ervaringen van de bestaande teams. Gerard: “Onze buurtbegeleider brengt nieuwe teams graag met ons in contact. Zo heb ik laatst contact gehad met het buurtteam in Gerwen om te vertellen hoe wij onze actie hebben aangepakt: waar hebben we op gelet bij de keuze van de leverancier? Wat werkt wel en wat niet? Ook uit Reek heb ik een uitnodiging ontvangen. Ik help ze graag op weg. Dat is ook buurkracht.”

Delen: