groene ideeën voor jouw buurt

 

Deze tijd van het jaar steken overal in het land buren de handen uit de mouwen om hun omgeving een beetje groener te maken. Dat zie je in de buurkracht-app, en daarbuiten. Zeven ideeën om groene vingers van te krijgen.

geveltuintje starten

Een geveltuin is een strook groen die tegen de voorgevel van je woning ligt. Deze strook ligt in de openbare ruimte of op grond van de woningcorporatie. Het heeft vele voordelen; het fleurt je woning èn de straat op, het zorgt voor een gezondere leefomgeving, het regenwater loopt beter weg, en het houdt je huis koeler in de zomer.

Start de geveltuintjes activiteit in de buurkracht-app en betrek je buren erbij.

 

de groene apotheek – gespot in de app

Neem de Bloemenbuurt / Oldegalileën in Leeuwarden. Daar groeide een tuin met geneeskrachtige kruiden uit tot een gezellige pleisterplaats voor de buurt. Waar buren samen gras maaien, tuintjes opknappen, boomspiegels verfraaien en lekker buiten bezig zijn.

Geïnspireerd om ook aan de slag te gaan in jouw buurt? Zet de eerste stap en ga aan de slag.

generatietuin

Hoe gaaf zou het zijn als we jong en oud bij elkaar brachten in onze eigen dorpstuin? Met dat idee ging Miranda Scheffer uit Wierden de boer op. Om de natuur dichter bij mensen te brengen, en generaties te verbinden. Iedereen is welkom om hand-en-spandiensten te komen verrichten.

 

moestuinieren – gespot in de app

Om samen buiten aan de slag te gaan en je buurt te vergroenen, hoef je niet meteen een heel park in te richten. Je kan ook beginnen met een stukje grond voor je eigen buurtmoestuin. Waar je dan straks letterlijk samen de vruchten van plukt.

verbloem je groenstroken – gespot in de app

Heeft je buurt wel wat groenstroken, maar zijn die een beetje saai? Geef er dan samen met je buren meer kleur aan door er bloemen te planten en een beetje onderhoud te plegen. Daar fleurt je buurt van op, en je geeft meteen meer ruimte aan biodiversiteit.

 

eetbaar groen

Woon je vlak bij een park? Laat je dan inspireren door de werkgroep Eetbaar Park in Meerhoven. Die organiseert bijvoorbeeld wandelingen om te laten zien wat er allemaal eetbaar is en een jaarlijkse plantendag waarop buren in overleg met de gemeente bomen en struiken planten waar je lekker van kan eten.

 

insectenhotels en vilten vogelhuisjes

Bij flora hoort fauna. Buren brengen de natuur in de buurt verder tot leven door onderdak te bieden aan verschillende dieren. Zo maakten buren in Sneek vilten vogelhuisjes en insectenhotelletjes van terracotta. In Macharen knutselden buren een insectenhotel in elkaar van allerlei huis-tuin-en-keukenmaterialen. Met succes: het gonst er van de beestjes.

 

Geïnspireerd om ook aan de slag te gaan in jouw buurt? Zet de eerste stap en

Delen: