groene generatie, groene daken

 

Millennials staan te boek als ‘de groene generatie’, zich sterk bewust van natuur en milieu en helemaal in voor duurzame keuzes. Ook in Buurkrachtteams komen twintigers en dertigers vaak met initiatieven voor meer groen in de buurt. Zoals Jamie Vugts (24) in Klein Brabant.

“Ik had een leuk idee”, antwoordt Jamie op de vraag hoe ze bij het buurtteam van Klein Brabant is beland. “Namelijk om op de schuren in onze buurt groene daken aan te leggen. Op de buurtwebsite zag ik dat het Buurkrachtteam al een aantal succesvolle initiatieven heeft genomen om Klein Brabant te verduurzamen. Vandaar dat ik daar heb aangeklopt. Op mijn idee kreeg ik enthousiaste reacties en ik werd meteen in het team opgenomen.”

 

welkome afwisseling

Jamies belangrijkste drijfveer is biodiversiteit. “Daar hecht ik veel belang aan. Met groene daken kan je biodiversiteit bevorderen zonder dat het extra ruimte kost. Die daken liggen er toch. En het heeft ook nog voordelen voor je huis: een groen dak werkt isolerend, verkoelend in de zomer, het vergroot de waarde van je woning en het ziet er nog leuk uit ook. Een welkome afwisseling voor de straten die hier aan beide kanten altijd vol auto’s staan.”

 

ieder z’n taak

De voorbereidingen op een buurtactie zijn in volle gang. “Ieder heeft z’n eigen taak. De een vraagt bouwtekeningen van de woningen op bij de gemeente om de draagkracht te berekenen. De ander heeft contact met de woningbouwvereniging om te kijken of we afspraken kunnen maken over de huurwoningen in Klein Brabant. Weer een ander vraagt offertes aan. We willen in het voorjaar liefst twee varianten aanbieden: voor sedumdaken en voor groene daken met bloemen. Zelf zou ik het liefst een dak met bloemen willen, maar ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen geldt. Sedum – een soort vetplantjes – vraagt minder onderhoud en is qua kosten ook voordeliger.”

 

blik vooruit

Het team maakt ook bij deze actie gebruik van de ondersteuning van Buurkracht. “We krijgen verschillende communicatiemiddelen aangereikt, wat heel fijn is. Zelf wil ik graag ook nog een voorlichtingsfolder maken om voorafgaand aan de buurtbijeenkomst te verspreiden. Bij zonnepanelen is dat niet nodig; daarvan weet iedereen wel ongeveer wat hij krijgt. Bij groene daken ligt dat anders. Daar hebben buren misschien meer informatie over nodig voordat ze naar een bijeenkomst komen.” Inmiddels kijkt Jamie alweer vooruit: “Ik las laatst over olivijn, een mineraal dat CO2 opneemt en dat je bijvoorbeeld in de stoep kan verwerken of als tuintegels. Dat is misschien iets voor een volgende stap. Eerst maar eens aan de slag met de groene daken; ik ben benieuwd!

 

Ook aan de slag? Download de buurkracht-app en bekijk of er al iets in jouw buurt georganiseerd wordt.

Delen: