generalen-buurt

samen richting een aardgasvrije Generalenbuurt

In 2050 moet elk huishouden in Nederland van het gas af zijn. Dat klinkt ver weg, maar het gaat sneller dan je denkt. Buurtbewoners van de Generalenbuurt beschreven vorig jaar in het buurtplan wat er nodig is voor een aardgasvrije buurt. Zodat niemand voor verrassingen komt te staan.

Nu is het meedenkteam bezig met de uitvoering van de acties die in het buurtplan staan. Zo is per woningtype beschreven welke maatregelen het slimste zijn en is het meedenkteam bezig met collectieve inkoop. Samen zetten we een volgende stap!

buurtadvies

Benieuwd welke stappen je nu al kunt nemen ter voorbereiding op aardgasvrij wonen? En wat dat betekent voor jouw koopwoning? Door het Regionaal Energieloket zijn enkele typerende woningen in de buurt onderzocht en zijn per type woning adviezen geschreven met de slimste stappen om energie te besparen. De adviezen zijn bruikbaar voor alle mensen met hetzelfde woningtype uit dezelfde bouwperiode. Interesse in het advies dat past bij jouw woning? Ga dan naar www.regionaalenergieloket.nl, vul je postcode in en klik op de groene knop.

collectieve inkoop

Het meedenkteam is bezig met een collectieve inkoopactie voor een energiebesparende maatregel. Voor koopwoningeigenaren de Generalenbuurt! Want samen inkopen is voor jou makkelijker en voor iedereen voordeliger. Deze maatregel is gebaseerd op het buurtadvies. Het zijn dus altijd-goed maatregelen waar je geen spijt van krijgt. Meer informatie over de collectieve inkoop? Ga dan naar www.regionaalenergieloket.nl, vul je postcode in en klik op de groene knop.

ervaringen Generalenbuurtbewoners met nemen van maatregelen

Verschillende buurtbewoners namen al maatregelen in hun woning. Zo gingen bij Paul de vaste lasten flink omlaag en het comfort omhoog nadat hij boven en beneden kunststof kozijnen met HR++-glas heeft laten plaatsen, in plaats van het dubbel glas dat er in zat. Ciska en Peter gingen over op inductie koken toen het aanrechtblad vervangen moest worden. En Francis merkte dat het comfort in huis omhoog ging na het isoleren van de vloer, de muren en het dak. Zij gebruikte daarvoor een energiebespaarlening. Lees hier hun ervaringen.

het buurtplan is er!

Heb je hem al gelezen, het Generalenbuurt buurtplan? Een plan gemaakt door buurtbewoners, voor buurtbewoners. Met suggesties voor maatregelen die je nu al kunt nemen om je voor te bereiden op aardgasvrij wonen, acties voor 2020 en nog veel meer.

wat kun jij doen?

  • Wil je meehelpen in het meedenkteam van de Sintenbuurt? Meld je dan aan bij roxanne@buurkracht.nl.
  • Blijf je graag op de hoogte? Check met regelmaat deze webpagina en de buurkracht-app.
  • Kom ook naar de buurtbijeenkomsten, krijg een update van het meedenkteam en stel al je vragen.
  • Wil je af en toe je mening geven? Meld je aan in de buurkracht-app en ontvang met regelmaat een vraag.

 

bijeenkomsten en meedenksessies

resultaten tot nu toe

presentaties en verslagen van buurtbijeenkomsten
activiteiten

Verslag warmtecamera-wandeling 10 december

 

heb je vragen?

We hebben de top 5 meest gestelde vragen op een rij gezet. Staat jouw vraag hier niet tussen? Kijk dan in de uitgebreide veel gestelde vragen en antwoorden lijst.

is meedoen aan het aardgasvrij-voorbereid traject verplicht?

Nee, deelname is op vrijwillige basis. Woningeigenaren maken zelf de keuze of zij meedoen aan de initiatieven in hun buurt. Dit traject wordt aan woningeigenaren aangeboden zodat zij zich goed kúnnen voorbereiden op aardgasvrij en inzicht kunnen krijgen in welke maatregelen zij nu al kunnen nemen zonder dat zij daar later spijt van krijgen. Voor de huurwoningen geldt dat de verhuurder hiervoor in eerste instantie aan zet is. Voor meer informatie vanuit de gemeente kun je kijken op www.eindhovenaardgasvrij.nl.

wat betekent aardgasvrij-voorbereid?

Aardgasvrij-voorbereid houdt in dat je met de kennis van vandaag je woning zo goed mogelijk voorbereidt op aardgasvrij wonen en leven. Met maatregelen waar je geen spijt van krijgt.

wat zijn de financiële mogelijkheden en waar kan ik die vinden?

Het Rijk heeft een Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner. Daarnaast is er ook een landelijke energiebespaarlening beschikbaar: https://www.energiebespaarlening.nl.
Regionaal is ook een energiebesparingsregeling beschikbaar die je kunt vinden op de website van gemeente Eindhoven: https://www.eindhoven.nl/bouwen/subsidies-en-leningen/energiebesparingsleningen.
Verder komt er vanuit het Rijk een warmtefonds waaruit ook huishoudens die nu geen financieringsmogelijkheden hebben, voor bijvoorbeeld een warmtepomp, een lening kunnen krijgen met een lage rente en lange looptijd. Deze kan, desgewenst, worden meeverkocht bij verkoop van het huis.

is aardgasvrij worden haalbaar?

Met de huidige technieken is het haalbaar om bestaande woningen aardgasvrij te maken. Echter dat is op dit moment nog niet betaalbaar. De gemeente Eindhoven vindt het belangrijk dat het aardgasvrij worden voor haar inwoners haalbaar én betaalbaar is.
Een warmtenet als alternatieve warmtevoorziening in de buurt kan een betaalbare oplossing zijn, maar dat moet per situatie doorgerekend worden (zoals dat nu voor ’t Ven gebeurt). In de Generalenbuurt is geen collectieve warmtebron voorhanden om een warmtenet aan te leggen. Daarom wordt nu verder onderzocht hoe de Generalenbuurt zich tot 2030 kan vóórbereiden op aardgasvrij. De stap van aardgasvrij-voorbereid naar volledig aardgasvrij wordt dan in de periode 2030-2050 gezet, wanneer de technieken weer verder ontwikkeld zijn en wellicht ook goedkopere alternatieven voorhanden zijn om de laatste stap van aardgasvrij-voorbereid naar aardgasvrij te zetten.

wat is concreet het einddoel van dit traject, waar staan we begin 2020?

Het concrete doel voor begin 2020 is het samenstellen van een buurtplan met een stappenplan richting aardgasvrij voorbereid. In de tijd erna hopen we dat er concrete energiemaatregelen kunnen worden genomen.

Omons stopt vanaf 30 maart 2020

Alle koopwoningen (exclusief appartementen) hebben van de gemeente Eindhoven een brief met een persoonlijke registratiecode voor online platform Omons ontvangen. Helaas moeten we melden dat Omons vanaf 30 maart stopt te bestaan. Inloggen is niet meer mogelijk.

Eerder is gecommuniceerd dat de gemeente het online platform Omons een jaar lang gratis beschikbaar stelt. Helaas moeten we nu melden dat Omons vanaf 30 maart stopt te bestaan. Daardoor vervalt de registratiecode en is inloggen niet meer mogelijk. Ook de accounts van bestaande gebruikers worden opgeheven.

Waarom stopt Omons?

Omons is gestart vanuit netwerkbedrijf Alliander. Als netwerkbedrijf heeft Alliander te maken met de wet Voortgang EnergieTransitie (wet VET), die eerder dit jaar in werking is getreden. Daarin staat welke taken een netbeheerder wel en niet mag uitvoeren. Omons valt buiten deze toegestane activiteiten, waardoor Alliander genoodzaakt is om te stoppen met de activiteiten van Omons.

Alle gegevens die tot 5 januari 2020 in Omons waren ingevoerd, zijn door het meedenkteam anoniem meegenomen in het buurtplan. Het buurtplan vind je op deze pagina (hierboven).

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

De persoonsgegevens die je hebt ingevuld in het Omons platform zijn veilig en worden niet gedeeld met derden, zoals beschreven in de privacyverklaring van de gemeente Eindhoven.