Gezellig met je buren rond de al dan niet virtuele tafel en dan je energierekeningen vergelijken. In Den Haag zijn EnergyParty’s al enige tijd in zwang. Met klinkend resultaat: bijna alle deelnemers nemen kleine maatregelen en 58 procent ook grote, zoals zonnepanelen en isolatie. Buurkracht maakt er nu een landelijk fenomeen van. De eerste gemeenten zijn al met EnergyParty’s aan de slag en sinds kort zijn er ook de digitale edities. Een kijkje in de keuken.

Grote troef bij de EnergyParty’s zijn de gespreksleiders: vrijwilligers met hart voor duurzaamheid en een goede training op zak. Lars Nanninga is een van hen. “Wij gaan op bezoek bij de gastheren en -vrouwen van de EnergyParty’s”, vertelt hij. “Zij nodigen zelf buren uit, zo veel als om de tafel passen, en zorgen voor een hapje en drankje. We schuiven aan met een tas vol spullen. Zoals een kaartspel met alle grote een kleine energiebesparingsmogelijkheden die er zijn. Het gaat van zonnepanelen en isolatie tot aan tochtstrips en ledlampen.”

Grote verschillen

Als de deelnemers hun energierekeningen naast elkaar leggen, komen de gesprekken snel op gang. Lars: “We maken het energieverbruik van de deelnemers zichtbaar en vergelijkbaar op onze ‘PartyChart’. Hoewel de buren vaak wonen in vergelijkbare woningen, zie je dan grote verschillen. Hoe komt dat, is dan de eerste vraag. Natuurlijk scheelt het of je met z’n vijven woont of alleen, en of je altijd thuis bent of niet, maar het zit ook in gedrag. Mensen die alle lichten dag en nacht laten branden, of de thermostaat op 23 °C hebben staan verbruiken echt meer. En vaak zijn ze zich daar niet van bewust .”

De ultieme trigger

Grootgebruikers weten dat meestal best van zichzelf en hebben ook wel een vermoeden waarom hun rekening zo hoog is, valt Lars op. “Een oude ketel, een koude buitenmuur, nonchalance. Het leuke is dat zo’n EnergyParty vaak de trigger is om daar nu echt eens iets aan te doen. Als je ziet dat je buren de helft minder gas en stroom gebruiken, is dat zeker een aansporing.”

Gouden tips uitwisselen

Ook de beste scores komen tijdens de EnergyParty aan bod: waar zit dat lage verbruik in? Wat kunnen de buren daarvan opsteken? “Een tip die het goed doet is de cv-ketel omlaag draaien naar 70 °C – meer is vaak niet nodig om je huis comfortabel te krijgen. Zeker niet als je ook radiatorfolie gebruikt, en radiatorventilatoren die de warmte sneller verdelen. De EnergyParty levert vaak ook ideeën op om maatregelen samen op te pakken, met de hele buurt. Zoals isolatie of zonnepanelen. Dat kan flink schelen in de kosten.”

Wereld te winnen

De stemming zit er altijd goed in: “Voor deelnemers is het een leuke manier om elkaar beter te leren kennen en energie is een opgewekt onderwerp. Zelf raak ik er ook door geïnspireerd. Sinds ik EnergyParty’s begeleid, heb ik alweer een muur geïsoleerd, voorzetramen geplaatst en isolatieplaten in de voordeur verwerkt. Zo is er voor iedereen wat te halen. Er zit altijd nog wel ergens enkel glas of een kier waar je niet op bedacht was. En het leuke is dat je met een kleine beurs ook verrassend veel winst kan halen. Juist in dat bewustzijn is nog een wereld te winnen.”

Ook aan de slag?

Buurkracht en 070Energiek, de initiatiefnemer van de EnergyParty, hebben de handen ineengeslagen om de EnergyParty landelijk beschikbaar te maken. Succes verzekerd! Neem voor meer informatie contact op via support@buurkracht.nl.

Delen: