Naast de online borrel, de virtuele pubquiz en de digitale escape room is er vanaf nu ook een coronaproof EnergyParty: gezellig met je buren in een virtuele woonkamer om je energierekening te verlagen. Ietsje anders dan rondom de eettafel, maar nog altijd heel gezellig. Hoe het werkt? Je hoort hoe je buren minder energie verbruiken of profiteren van slimme besparingsmaatregelen, en dat werkt aanstekelijk. Want dat kan jij toch ook?

De live EnergyParty’s hebben in hun geboortestad Den Haag hun effectiviteit al ruimschoots bewezen: bijna alle deelnemers nemen na afloop kleine maatregelen en 58 procent ook grote, zoals zonnepanelen en isolatie. Samen met initiatiefnemer 070Energiek heeft Buurkracht de partyaanpak tot een landelijk fenomeen gemaakt. Zo breidden de gezellige woonkamerbijeenkomsten hun terrein gestaag uit. Tot de coronacrisis uitbrak. “Met zes tot acht buren om de tafel is er voorlopig niet bij”, zegt Djoera Eerland van Buurkracht. “Omdat we het zonde vinden om zo’n succesvol concept maandenlang stil te leggen, zijn we gaan kijken of we een aanpak konden maken speciaal voor de digitale huiskamer. Dat is gelukt.”

Verschillen in verbruik in beeld

De opzet van de digitale EnergyParty komt grotendeels overeen met die van de live-versie: een enthousiaste buur nodigt zes tot acht straat- en buurtgenoten uit voor een leuke avond rondom energie. Maar in plaats van een adres waar ze zich kunnen melden, ontmoeten zij elkaar nu in een veilige virtuele woonkamer. Daarbij sluit een gespreksleider aan, die goed getraind is om het gesprek te begeleiden én om van samen ontdekken en besparen een feestje te maken. Zo haalt iedereen het beste uit de avond. “Het programma verloopt met ongeveer dezelfde ingrediënten”, zegt Djoera. “We starten met het op de virtuele tafel leggen van de energierekeningen. Die plot de gespreksleider op een ‘PartyChart’, een matrixbord waarop het energieverbruik van de deelnemers ten opzichte van elkaar goed zichtbaar wordt. Dan komt het gesprek al snel op gang.”

Trigger om in beweging te komen

Ook al wonen de deelnemers vaak in vergelijkbare woningen, de verschillen in energieverbruik zijn vaak groot. De eerste vraag is dan: waar ligt dat aan? De samenstelling van het huishouden speelt hierin een rol, maar bijvoorbeeld ook gedrag, de verwarming altijd op 23 °C, een oude ketel, een waterbed, gebrekkige isolatie. De ervaring leert dat grootverbruikers van energie vaak wel een vermoeden hebben waarom hun energierekening zo hoog is, maar dat de EnergyParty pas echt een trigger is om daar eindelijk iets aan te doen. De digitale party’s bieden ook mogelijkheden die de liveversies niet hebben.  Djoera: “Tijdens de bijeenkomst komen mogelijkheden aan bod om het energieverbruik omlaag te krijgen door middel van een online interactief spel rondom besparen en opwekken. In de live variant gebruiken we   maatregelkaartjes die je ter plekke kan lezen”. Daarnaast kunnen de deelnemers gemakkelijk gebruik maken van de buurkracht-app om elkaar ook na de party te helpen en motiveren.

Mooi instrument

Djoera was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de online EnergyParty en nam zelf ook al een keer deel. “Net als met online borrels is het even wennen, maar na een minuut of vijf voelt het echt alsof je bij elkaar aan tafel zit”, zegt hij. “Zo hebben we nu voor gemeenten ook in dit tijdperk van social distancing een mooie aanpak om op straatniveau bewoners in beweging te krijgen om hun eigen energieverbruik aan te pakken.”

EnergyParty’s in jouw gemeente?

Dat kan! Online, omdat dat nu de enige mogelijkheid is, en ook offline wanneer dat in de toekomst weer kan. Neem voor meer informatie contact op met Djoera Eerland.

Delen: