energie-besparing: van buurman tot straat tot een heel dorp

 

“​en de saamhorigheid vergroten”

Als er een buurt in Nederland is die wel raad weet met energiebesparing dan is dat wel Kortland uit het Drentse Peize. Al weer bijna vier jaar geleden werd het buurtteam opgericht, voortgekomen uit de wensen en ambities van een paar bewoners. Cyriel Vandeursen van buurkrachtbuurt Kortland: “We wilden de wijk niet alleen verduurzamen, maar ook de saamhorigheid vergroten. Tot op heden is dat nog steeds onze drijfveer.”

tamtam

“Voor al onze acties maken we in aanloop de nodige tamtam om zo veel mogelijk buurtgenoten op de actie te wijzen. Zo plaatsten we rondom de zonnepanelenacties opvallende zonnebloemborden in de tuin bij huishoudens die al gebruikmaken van zonne-energie, mét de opbrengst van hun zonnepanelen,” vertelt Cyriel. Inmiddels heeft de buurt heel wat energiebesparende maatregelen met succes gerealiseerd. Van meerdere isolatieacties en warmtecamerawandelingen om energielekken te ontdekken tot zonnepanelenacties die wegens succes diverse keren werden herhaald.

successen om trots op te zijn

Cyriel: “Doordat we van alles samen ondernemen, is het ook leuk om samen successen te vieren. Zo was er een paar jaar geleden gebak voor de hele buurt én felicitaties van de wethouder toen daar de 1000ste energiebesparingsmaatregel onder de vlag van Buurkracht was gevallen.”

Door alle activiteiten is de buurt hechter geworden en zoeken mensen elkaar ook voor andere zaken op. Voor vlinders bijvoorbeeld. “Om vlinders een nieuwe schuilplek te geven – in geïsoleerde muren is geen ruimte meer voor vlinders – hebben we afgelopen voorjaar met z’n allen een heleboel vlinderkastjes aangeschaft. We hebben er echt een feestje van gemaakt om de bouwpakketten in elkaar te zetten. Met een feesttent op het grasveld en alles,” vertelt buurtbewoonster Marieke.

en dan nu klaar?

“Nu de hele wijk voor een groot deel is verduurzaamd, zou je kunnen denken dat ons werk erop zit. Niets is minder waar!,” vertelt Cyriel, “Uit een recent dorpsbelevingsonderzoek is namelijk gebleken dat er in heel Peize veel interesse is voor collectieve duurzaamheidsacties. Voor Werkgroep Duurzaam Peize – bestaande uit buurkrachtbuurt Kortland en overige geïnteresseerden – reden om samen met Winst Uit Je Woning een collectieve advies- en inkoopactie voor heel het dorp te organiseren.

De maatregelen die hier centraal staan: spouwmuurisolatie, vloerisolatie, glasisolatie en zonnepanelen.” Een goede zet, getuige het grote aantal aanmeldingen én de steun van de gemeente Noordenveld. Voor de geïnteresseerde Peizenaren onder ons: de actie loopt tot 12 november.

Delen: