eetbaar plantsoen verbindt en vergroent de buurt
Samen in de buurt een eetbaar plantsoen aanleggen en daar dan met elkaar letterlijk de vruchten van plukken. In wijk Akert (Geldrop) zijn de voorbereidingen op zo’n eetbaar plantsoen in volle gang. De bewoners hebben de regie, de gemeente faciliteert.
“ik wil de natuur dichter bij de mensen brengen”
Drijvende kracht achter deze activiteit is Tonny Scheepers, die eerder een van de initiatiefnemers was van succesvolle energiebesparingsacties in de buurt en dus weet wat je met buren samen kunt bereiken. Met zijn buurkracht heeft hij nu buurtbewoners weten te inspireren en enthousiasmeren voor een eetbaar plantsoen. Tonny: “Inmiddels is er een werkgroep van enthousiaste buren gevormd rondom het plan. Het is spannend hoe het zich in de praktijk gaat ontwikkelen en hoeveel buurtbewoners het idee echt zullen omarmen. Af en toe maak ik me daar wel zorgen over.”
ander zicht op de natuur
Tonny: “Met een eetbaar plantsoen ga je anders naar groen kijken. De nieuwe biodiversiteit ziet er heel anders uit en samen met de buurtbewoners gaan we leren hoe we het beste met de nieuwe beplanting om kunnen gaan. Ik ben bezig geweest met een pompoenenveld – dat vind ik een bijzonder veelzijdig product. Maar ik merkte al gauw dat pompoenen kweken, zeker in een open veldje zoals ik tot mijn beschikking had, veel tijd en aandacht vraagt. En de opbrengst viel niet mee. Toen ik verder zocht op internet, stuitte ik op “De Verborgen Hof”. Een buurtmoestuin midden in een Eindhovense wijk Tivoli, die in het verleden behoorde tot Geldrop. Ik heb contact gezocht met de oprichtster, Miranda Delhaes. We hebben kennis uitgewisseld en ondertussen helpt ze ook mee in wijk Akert.”
wethouder doet mee
Via de buurkracht-app, waar Tonny een activiteit aanmaakte voor een eetbaar plantsoen, meldden zich meteen verschillende enthousiaste buren. “We hebben afgesproken in De Kasteeltuinen en daar ontstond meteen een band. Wat ook geweldig was, is dat de wethouder contact opnam met onze buurtbegeleider van Buurkracht, Roxanne. Hij had iets opgevangen over onze plannen en zag raakvlakken met ideeën die bij de gemeente leefden. Zo kwamen we ook daar aan tafel – de gemeente wil ons eetbare plantsoen graag faciliteren. Ze zijn een aanpak als deze niet gewend dus het is een mooie stap richting echte buurtparticipatie. Ik ben heel blij met de hulp.”
“met een eetbaar plantsoen ga je anders naar groen kijken”
plek van verbinding en synergie
Alle seinen op groen dus. “Om de buurt uitleg te geven over onze plannen, over wat een eetbaar plantsoen inhoudt en hoe het eruitziet, hebben we een informatiebijeenkomst georganiseerd. Daar hebben we meteen ook mogelijke locaties aan onze buren voorgelegd én door stemming is er een keuze gemaakt. Het plantsoen komt voor de deur van de wijkvereniging, naast een speeltuintje, vlak bij basisschool Het Klokhuis. Een plek die alles in zich heeft om te verbinden, en dat gaf dan ook de doorslag bij de buurtbewoners.”
Het eetbare plantsoen ligt hoog ten opzichte van zijn omgeving. “Om te bekijken hoe we het regenwater zoveel mogelijk kunnen opvangen en gebruiken, heb ik ondersteuning gevraagd bij Waterschap de Dommel. Hiermee creëren we met een eetbaar plantsoen niet alleen meer biodiversiteit, maar doen we ook meteen iets aan de hittestress en het water- en rioolbeleid in de gemeente.” Dat is nog eens synergie!
het gebeurt gewoon
Tijdens een vervolgbijeenkomst werkten buren in twee groepen aan de eerste ontwerpen voor de inrichting van het eetbare plantsoen. “Een expert gaat nu aan de slag met het ontwerp waarvoor we samen hebben gekozen. Zij zoekt bijvoorbeeld gewassen bij elkaar die elkaar goed aanvullen en elkaar in stand houden de zogeheten gildes. Waarbij we straks van de kruinen van de appelbomen tot onder de grond voedsel produceren. De voorbereidingen lopen, ik hoef niemand iets te vertellen. Het gebeurt gewoon. Daar geniet ik van. En wie weet krijgen we ooit een hele route van dit soort eetbare plantsoenen – oases – in de regio. Dat zou mijn droom zijn. En ik hoop in de toekomst ook initiatieven van anderen te ondersteunen en die dan samen verder in te vullen.”
Geïnspireerd?