Friesland heeft er twee zonnedaken bij die door lokale energiecoöperaties worden geëxploiteerd. De Bildtse Energie Coöperatie beheert de komende 20 jaar het zonnedak Douma in Sint Annaparochie. Op dit dak liggen 450 zonnepanelen. Leden van de coöperatie kunnen meedoen aan dit project door zonnecertificaten te kopen. Extra aantrekkelijke bijkomstigheid is dat de dakeigenaar circa 1000 m2 asbest heeft gesaneerd alvorens het zonnedak te laten plaatsen. In Weidum huurt Koöperaasje Meiinoar Grien Jellum-Bears U.A. het zonnedak Hoekstra op bedrijventerrein It Wiel voor de komende 15 jaar. Op dit dak schitteren inmiddels 162 zonnepanelen. Inwoners in de omgeving profiteren van de opgewekte energie door als lid van de coöperatie certificaten te kopen. Beide zonnedaktrajecten zijn ondersteund door ECoop dat onderdeel is van Stichting Buurkracht. Er is nog beperkt plek op beide daken, geïnteresseerden binnen het postcodegebied van de installatie kunnen contact opnemen met de betreffende coöperatie.
Levensmiddelen én energie van de boer
Met de twee recent opgeleverde zonnedaktrajecten staat de teller bij ECoop inmiddels op 73 gerealiseerde zonnedaktrajecten. Overeenkomstig is het lokale karakter dat steeds centraal staat. “Mensen willen weten waar iets vandaan komt en kopen daarom hun producten en levensmiddelen meer en meer vaker lokaal. Waarom dan ook niet je energie?” aldus Simon Visbeek, een van de oprichters van ECoop. ECoop helpt lokale burgerinitiatieven bij het realiseren van gezamenlijke zonnedaken, zoals in Sint Annaparochie en Jellum-Bears. ECoop fungeert daarbij als spil tussen bewoners, overheden, energiecoöperaties en dak- en soms ook landeigenaren.
Méér schone energie, een lagere energierekening én minder asbest in de omgeving
Zonnedaken bieden tal van voordelen. Sowieso leveren ze schone energie op, zodat er minder een beroep hoeft te worden gedaan op grijze energie. Leden van de coöperatie, iedereen kan lid worden van een coöperatie, die een stukje zonnedak kopen ontvangen daarnaast een rentevergoeding of energiebelastingkorting en de coöperatie profiteert veelal van de Postcoderoossubsidie en/of SDE+-subsidie. “Daarnaast zoeken we altijd naar innovatieve oplossingen die nóg meer resultaat opleveren. De asbestverwijdering op het dak Douma is hier een voorbeeld van. Behalve dat het dak zonne-energie oplevert voor de nabije omgeving, is de omgeving ook veiliger geworden doordat er minder asbest aanwezig”, zegt Simon Visbeek.
Delen: