Duurzame voornemens

 

Waar denk jij aan bij duurzame voornemens? Bij duurzamer leven wordt vaak gedacht aan zonnepanelen en isolatie, behoorlijke maatregelen dus. Maar ook kleine stapjes zijn mogelijk en makkelijker dan je denkt. Wat past bij jou? Lees hieronder over de verschillende mogelijkheden.

 

krijten op de stoep fleurig en gezellig

1 meer groen

Meer groen thuis en in de buurt. Groen is goed voor iedereen. Hoe groener de buurt, hoe beter. Uit onderzoek blijkt dat mensen zich gelukkiger voelen in een groenere buurt. Groen nodigt meer uit tot bewegen. Ook hebben groenere buurten vaak minder te maken met wateroverlast en hittestress. Voorbeelden van meer groen zijn het aanleggen van een eigen moestuintje, het maken van een geveltuintje of een groen dak.

2 tweedehands shoppen, hergebruiken

Tweedehands shoppen is niet alleen duurzaam maar ook goedkoper en een leuke activiteit. Samen met je vriend, vriendin, buurvrouw even de hort op en snuffelen maar. Ken je dat gevoel dat je onverwacht tegen een super leuk item aanloopt en daar erg blij van wordt? Tegenwoordig is het aanbod in kringloopwinkels groot en zijn er leuke spullen te vinden voor weinig geld. En daarbij geef je deze spullen een tweede of misschien wel een derde leven.
Vergeet ook Marktplaats niet, in corona tijd het perfect medium om toch tweedehands te shoppen.
Uiteraard kun je ook spullen of kleding laten repareren bij een kledingmaker in je omgeving of bij het repair café. Het scheelt geld en je sponsort meteen de lokale ondernemers in je buurt.

3 spullen of kleding weggeven

Less is more! En wat is er nou leuker dan iemand blij maken met een item dat je zelf niet meer nodig hebt? Ruim die kledingkast en zolder eindelijk eens op. Organiseer een kledingruil met je vriendinnen of geef wat meubels of accessoires gratis weg.

4 water opvangen

Een hele simpele, vang het water op dat je gebruikt bij het afspoelen van groente en fruit en hergebruik dit door de plantjes ermee water te geven. Ook regenwater kun je hier prima voor gebruiken.

5 duurzaam reizen

Voor velen waarschijnlijk een hele uitdaging, ga ik minder vliegen en wat dan? Helaas is vliegen slecht voor het milieu. Ga op ontdekkingstocht en daag jezelf uit met duurzame manieren van reizen. Er zijn bijvoorbeeld mooie plekken in Europa te bereiken met de bus of (nacht)trein.

6 eet minder of geen vlees #ee

De vleesindustrie veroorzaakt een grote hoeveelheid CO2 uitstoot. Tegenwoordig is het assortiment vegetarisch eten enorm. Vleesvervangers bestormen de markt en de mogelijkheden zijn eindeloos. Daag jezelf uit om recepten te zoeken en ga lekker aan de slag!

7 wees creatief met afval

Wist jij dat je groenafval naar een wormenhotel kunt brengen? En dat je (biologische, zonder gif) groenteschillen kunt bewaren en hier soep van kunt trekken? Tuin en keukenafval, aardappelschillen, fruit- en groenteresten maar ook stro, dode bladeren, zaagsel, karton en versnipperd snoeihout zijn goede opties voor het wormenhotel.

Delen: