Na een succesvolle regentonactie waaraan meer dan 150 inwoners meededen, is het duurzame vlammetje niet meer te doven in Den Hout. Sterker nog, het succes van de regentonactie inspireerde Houtenaren om juist een stapje extra te zetten. Van een succesvolle glasisolatie-actie tot blowerdoortesten bij Houtenaren thuis – betrokken buurtbewoners weten van duurzaamheid een prioriteit te maken.

In september was het zover: geïnteresseerde Houtenaren konden hun regentonnen ophalen. Met subsidie van gemeente Oosterhout en een korting van het lokale tuincentrum, konden buurtbewoners hun regenton extra voordelig aanschaffen. Wat begon als een kleine, laagdrempelige actie om bewust om te gaan met regenwater bleek een startschot te zijn voor meerdere duurzame initiatieven. Het door Buurkracht ondersteunde buurtteam Energie van Dorpsbelang Den Hout bleef niet stil zitten en besloot al snel om hun pijlen te richten op een glasisolatie-actie en blowerdoortesten.

Het vervolg

Meer dan 50 buurtbewoners bezochten in november het Dorpshuis Den Brink. Ditmaal stond glasisolatie met collectieve inkoopkorting centraal. Naast informatieverstrekking over subsidies en het beantwoorden van vragen over het aanmeldproces, konden de aanwezigen zich direct aanmelden voor de glasisolatieactie. Met succes, want een groot deel van de aanwezigen gaf direct aan graag mee te willen doen aan de actie.

Blowerdoortest

Ook konden aanwezigen zich aanmelden voor een blowerdoortest. Hiermee worden luchtlekken in kaart gebracht, waardoor de doeltreffendheid van isolatie verhoogd wordt. Het buurtteam kan hierdoor de mogelijke isolatie-oplossingen voor buurtbewoners beter afstemmen op hun woonsituatie en daarmee het behaalde resultaat vergroten. De belangstelling hiervoor was zo groot, dat het buurtteam geen aanmeldingen meer kon aannemen die avond.

Duurzaamheid naar de voorgrond

Met de regentonactie zorgde het buurtteam Energie voor meer bewustwording rondom ‘duurzaamheid’ en wist ze in korte tijd het vertrouwen van de buurtbewoners te winnen.. Samen met Buurkracht en de gemeente zijn er in Den Hout de eerste concrete stappen gezet om de energietransitie te versnellen. Door te werken aan een gemeenschappelijk doel en de buurtbewoners hier niet alleen over te informeren, maar hen actief mee te laten denken en te luisteren naar hun ideeën is één kleine actie uitgegroeid tot een reeks langdurige samenwerkingen waarin de duurzame toekomst van de buurt centraal staat.

Delen: