Duurzaam doen - Water

Vaak kan je met minder (warm) water toe, zonder dat je het zelfs maar merkt. Dat is goed voor je portemonnee en het milieu en je levert nauwelijks iets in op comfort. Hoe? Dat kan al met een paar goede gewoonten.


Douche 1 minuutje korter

Ruim 80 procent van het warme water dat je thuis gebruikt, gaat op aan douchen. Een minuut per dag minder douchen, in plaats van het gemiddelde van negen, maakt je niet minder schoon of minder warm, maar het levert je flink wat op.

Jouw besparing: € 80,- en 180 kg CO2-uitstoot per jaar bij dagelijks een minuutje korter douchen.


Lekker douchen, minder badderen

Een bad nemen kost maar liefst twee keer zo veel warm water als even lekker douchen. Ga dus wat minder vaak in bad en neem in plaats daarvan een douche.

Jouw besparing: € 10,- en 30 kg CO2-uitstoot per jaar.


Laat je kraan niet lopen

Laat tijdens het tandenpoetsen of scheren niet onnodig de kraan lopen. Dat is zonde van het waterverbruik en van de energie die gebruikt wordt om het water op te warmen. En draai de kraan ook niet verder open dan nodig is.

Jouw besparing: € 20,- en 55 kg CO2-uitstoot per jaar.


Precies genoeg water verwarmen

Als je water opzet voor aardappelen, rijst, pasta of thee, maakt het voor je energieverbruik niet veel uit of je een waterkoker, pan of fluitketel gebruikt. Maar warm vooral niet meer water op dan je nodig hebt. Dat scheelt echt.

Jouw besparing: € 30,- en 30 kg CO2-uitstoot per jaar.


Deksels!

Breng je water aan de kook of warm je eten op? Houd de deksels dan zo veel mogelijk op de pannen. Dan houden de pannen extra warmte binnen en heb je minder energie nodig om de inhoud op temperatuur te krijgen. En draai het gas laag als iets een tijdje moet koken of pruttelen.

Jouw besparing: € 5,- per jaar.