Duurzaam doen - Warmte

Door verstandig te verwarmen heb je het altijd lekker warm, haal je flink wat energiewinst en het scheelt ook nog eens honderden euro's in de portemonnee. Je kunt daarvoor kijken naar je cv en thermostaat, maar het goede nieuws is: het hoeft je helemaal niets te kosten.


Verwarming laag in de nacht

Het kost dan ’s ochtends wel wat meer energie om het huis weer warm te krijgen dan als je de verwarming ’s nachts naar 15 graden terugdraait, maar nog altijd minder dan er nodig is om je woning de hele nacht op temperatuur te houden draai de verwarming een uur voordat je naar bed gaat al omlaag, dan blijft het nog lang genoeg comfortabel.

Jouw besparing: € 80,- en 220 kg CO2-uitstoot per jaar.


Kan het een graadje minder?

Het grootste deel van je energierekening gaat op aan het verwarmen van je huis. Houd je stookkosten dus goed in de gaten en zet de verwarming een graadje lager. De meeste mensen merken er uiteindelijk bijna niks van.

Jouw besparing: € 80,- en 220 kg CO2-uitstoot per jaar.


Niet thuis? Verwarming omlaag!

Zet als je overdag langer dan twee uur niet thuis bent je verwarming flink laag, naar 15 graden. Als je vijf dagen per week niet hoeft te stoken, scheelt dat behoorlijk.

Jouw besparing: € 130,- en 400 kg CO2-uitstoot per jaar.


Laat de zon binnen

Doe de gordijnen open en zet geen grote planten voor het raam, die houden het licht tegen. Zo hoef je overdag geen lampen aan te doen en helpt de zon je kamers verwarmen. Houden bomen rondom je huis veel licht tegen? Kijk dan wat je er af kunt snoeien.

Jouw besparing: € 15,- per jaar en 50 kg CO2


Sluit je deuren

Zonde als je warmte uit je woonkamer of slaapkamer naar het trappenhuis of de gang verdwijnt. Dan blijft je kamerthermostaat aanslaan. En verwarm alleen de kamers waar je echt bent. Houd de deuren dicht, eventueel met een deurdranger. Wel zo comfortabel.

Jouw besparing: € 50,- per jaar. Investering vanaf zo’n € 7,-.


Hang gordijnen voor de ramen

Gordijnen zorgen voor warmte in je huis. Zorg wel dat ze op de vensterbank eindigen en niet je verwarming bedekken. Dan gaat er juist veel warmte verloren. Zonde! Heb je een appartement met dubbel glas, dan scheelt het 5 kilo CO2 en € 10,- aan gas. Heb je een grotere woning met enkel glas, dan is het nog een stuk meer.

Met echt isolerende gordijnen kun je bij een woning 110 kg CO2 en €170 per jaar aan gas besparen.