Duurzaam doen - Apparaten

Vaak kan je door net iets slimmer om te gaan met je apparaten aardig wat energie besparen. Dat is goed voor je portemonnee en het milieu en je levert nauwelijks iets in op comfort. Hoe? Dat kan al met een paar goede gewoonten.


Volle trommel

Even een broek of een paar handdoeken wassen. Dat is best wel zonde van de energie. Stop je wasmachine liever gewoon vol (voor 80%) voordat je hem laat draaien.

Jouw besparing: € 5,- per jaar.


Zet de wasmachine op 40 graden

Op 40 graden wordt met de wasmachines en wasmiddelen van tegenwoordig alles even schoon als op 60 graden. Kies daarom standaard een wasprogramma met een lage temperatuur. Dat scheelt 30% in energieverbruik. Als je twijfelt aan het resultaat, gebruik dan eventueel iets meer wasmiddel; dat is nog altijd minder belastend voor het milieu dan wassen op hoge temperaturen. Het is overigens wel verstandig om ongeveer eens per maand een was op hoge temperatuur te draaien; zo voorkom je dat vetresten in de wasmachine achterblijven. Hierdoor ontstaan vervelende geurtjes in je wasmachine en kunnen er strepen op je wasgoed komen.

Jouw besparing: € 20,- en 35 kg CO2 per jaar.


Was aan de waslijn

Een wasdroger heeft zijn voordelen, maar het is ook een enorme energieslurper. Hang als het even kan je was gewoon aan een wasrek of waslijn, binnen of buiten. Kost je niks en het is nog beter voor het milieu ook.

Jouw besparing: € 30,- en 50 kg CO2 per jaar.


Slim stapelen, extra vol

Wil  je je afwasmachine zo efficiënt mogelijk gebruiken? Was dan liever voller dan vaker. Dus, vul 'm eerst helemaal en laat ‘m dan pas draaien.

Jouw besparing: € 15,- en 30 kg CO2-uitstoot per jaar.


Ecostand

Niet alleen je was, ook je vaat wordt prima schoon als je lage temperaturen gebruikt. Zet je afwasmachine daarom op zuinig: de ecostand of een lage temperatuur.

Jouw besparing: € 15,- en 30 kg CO2-uitstoot per jaar.


Liever één koelkast dan twee

Een extra koelkast in de schuur? Heb je die echt nodig? Als je hem de deur uit doet, bespaar je direct energie en dus geld. Of haal ‘m leeg, trek de stekker eruit en gebruik ‘m alleen voor feestjes en andere momenten dat je die extra koelruimte echt nodig hebt.

Jouw besparing: € 50,- en 85 kg CO2-uitstoot per jaar.


Vervang je droger door een nieuw model

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar soms loont het om huishoudelijk apparaten te vervangen en niet te wachten totdat ze het niet meer doen. Een droger bijvoorbeeld. Nieuwe modellen zijn een stuk energiezuiniger dan exemplaren van een paar jaar terug. Kies voor een droger die is uitgerust met energielabel A++ of A+++; weliswaar duurder in aanschaf, maar een stuk zuiniger in gebruik dan drogers met bijvoorbeeld een B-label.

Jouw besparing: € 30,- en 60 kg CO2-uitstoot per jaar.