Stedelijke gebieden, met hun vele microklimaten en variatie in bebouwing, bieden verrassend veel kansen voor biodiversiteit. Geveltuinen, binnentuinen, parkjes en zelfs braakliggende stukjes grond kunnen een thuis zijn voor allerlei soorten planten en dieren. Steden bieden hierdoor de natuur juist een unieke kans om te floreren.
Toch gaat het niet goed met de stedelijke biodiversiteit. Veel natuur is versnipperd, krijgt weinig bescherming en verdwijnt bij nieuwbouw of herinrichting. Maar gelukkig zijn er steeds meer bewoners die zich inzetten om dat tij te keren. Mensen die geloven in de kracht van hun buurt en samen de natuur een handje willen helpen. Zoals in de Rotterdamse wijk 110-Morgen, waar bewoners het voortouw nemen voor een groenere, gezondere leefomgeving.
Bewoners met een missie
In 110-Morgen hebben buurtbewoners een gemeenschappelijke passie ontdekt: het vergroenen van hun buurt. Het begon met een simpel idee: een groenschouw, waarbij buren samen het bestaande groen in hun omgeving onderzoeken. Tijdens deze wandeling werd al snel duidelijk: de wijk kan grote stappen maken op het gebied van inheemse en biodiverse beplanting.
In samenwerking met de wijknetwerker is er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden, en de eerste inheemse planten en zaden zijn inmiddels besteld. Maar het initiatief reikt verder dan alleen planten. Het uiteindelijke doel? Educatie en natuur samenbrengen. Kinderen krijgen straks les over biodiversiteit en permacultuur, terwijl de hele buurt profiteert van de voordelen van meer groen: een sponswerking bij regen, verkoeling bij hitte en een aantrekkelijkere leefomgeving.
“Een paar maanden geleden was er nog niks,” vertelt initiatiefnemer Kirsten, “maar dit jaar nog gaan we een paar van die groene woestijnen – kale grasvlaktes – omtoveren tot bed & breakfasts voor insecten… en meer! Met draagvlak en samenwerking ontstaat er ruimte voor echte groene ambities.”
Kleine acties, groot verschil
In 110-Morgen laten bewoners zien hoe je van plannen daden maakt. Met hulp van Buurkracht vergroten ze de kennis in de wijk, organiseren ze projecten en leren bewoners hoe je de natuur een handje kunt helpen. Wat begon als een idee, groeit uit tot een wijkinitiatief met impact.
Met het mobiliseren van doekracht – handen uit de mouwen – én buurkracht, ontstaat er een beweging. Het gezamenlijk streven naar biodiversiteit, gedragen door de buurt. Zo krijgt de natuur weer ademruimte. En ontstaat er tegelijk een leefomgeving waardoor mensen zich prettig voelen in hun buurt.