Coronacrisis of niet: Gerwen gaat voor zonne-energie

 

“In de eerste twee weken hebben we een volledig maandverbruik opgewekt”

De zonnepanelenactie die buren in Gerwen hebben georganiseerd, trok in februari ruim vijftig belangstellenden naar het dorpshuis. En ondanks de coronacrisis hebben sindsdien al aardig wat huishoudens toegeslagen.

Het initiatief voor de actie komt uit de buren zelf, een beetje geholpen door de gemeente en Buurkracht: zij brachten vorig jaar bewoners bij elkaar die wel samen met hun buurt wilden verduurzamen.

 

burentalent

In Gerwen stond een team op, waarin alle talenten vertegenwoordigd waren om succesvolle acties op te zetten. Martien Smits, een van de kartrekkers: “De een heeft veel technische inhoudelijke kennis, een ander is jarenlang inkoper geweest en weet dus wat er komt kijken bij het aanvragen en vergelijken van offertes. Daniëlle is goed in communicatie en heeft onder andere voor de posters en brieven gezorgd. Zelf heb ik 38 jaar een glasbedrijf gerund, dus ondernemen zit me in het bloed. Het helpt ook dat ik in Gerwen geboren en getogen ben en daardoor bijna iedereen ken. Zo had iedereen z’n eigen rol. Dat werkte heel goed.”

Twaalf zonnepanelen voor iets meer dan 3000 euro

Samen kwamen ze op een aantrekkelijk aanbod voor Gerwenaren uit: een set van twaalf zonnepanelen met omvormer, inclusief installatie, voor iets meer dan 3000 euro, bij een installateur uit Best.

Daniëlle van Helvoirt, ook van het buurtteam, heeft inmiddels zestien panelen op het dak liggen. “Toen de brief van de gemeente en Buurkracht op de mat viel, waren we thuis net bezig met een grote verbouwing.

Onderdeel van de plannen waren zonnepanelen. Maar ik kwam er al gauw achter dat elke leverancier beweerde de beste panelen te leveren met de hoogste opbrengst voor de laagste prijs en met de beste garanties. Ik zag door de bomen het bos niet meer. Die uitnodiging kwam dus precies op het juiste moment.”

 

Per ongeluk in het buurtteam

“Bij de bijeenkomst heb ik per ongeluk aangevinkt dat ik wel wilde helpen met de organisatie, maar daar heb ik geen spijt van gehad. Ook niet van de zestien zonnepanelen die daardoor op het dak liggen. In de eerste twee weken hebben we een volledig maandverbruik opgewekt.”

 

Geïnspireerd door deze buren?

Delen: