Ze komt uit Delft maar viel voor een student uit Noord-Holland. En dan woon je opeens alweer 25 jaar in het West-Friese Oudkarspel. “Een hecht dorp met een eerlijke en directe cultuur”, vertelt Marianne van der Ende. Ze sloot zich aan bij het dorpsplatform en hoorde er al snel bij. Ook vandaag de dag zet ze zich nog in voor het dorp. “We hebben elkaar nodig”.

Een gedreven vrouw in de IT

Na jarenlang gewerkt te hebben op de röntgenafdeling van een ziekenhuis en bij de bank, kwam Marianne terecht in de IT. Naast kennis over veranderen en techniek, leerde ze ook andere essentiële vaardigheden. “Als vrouw in een mannenwereld leer je voor jezelf opkomen. Ik ontdekte dat als je je mond houdt en alles laat gebeuren, je niet verder komt. Je hebt net wat meer pit nodig”, laat Marianne weten. “Ik vind het mooi om te zien dat er meer belangstelling komt voor wat vrouwen vroeger deden. Er komen films en series over vrouwelijke helden en uitvinders. Dat helpt de wereld te laten zien dat vrouwen ook serieus genomen kunnen worden.”

Marianne is haar leven lang al gedreven en uit op ‘meedoen’. “Ik denk dat dat komt doordat ik in de jaren ’70 op de middelbare school zat. Het maatschappelijke inspraakproces was bijvoorbeeld onderdeel van de lessen Nederlands en Maatschappijleer. Ik wilde zelf in actie komen.”

Eind 2006 sloot ze zich aan bij het dorpsplatform dat vanuit de gemeente opgezet werd. Daar heeft ze tot het eind in 2016 gezeten. “Het begon met heel veel betrokken mensen maar het werd steeds minder. Ambtenaren en politici gingen niet altijd mee in onze ideeën. Op een participatiebijeenkomst werd eens tegen bewoners gezegd: jullie mening en inspraak zijn goed, maar we hoeven hier niet per se iets mee te doen. En dat deden ze dan ook niet. Dat ging mensen tegenstaan. Toen hield het op”.

Samen dingen voor elkaar krijgen

Niet gek dus dat Marianne geïnteresseerd was toen de gemeente Dijk en Waard een samenwerking startte met Buurkracht op duurzaamheid. Als vrijwillig energiecoach wilde ze meer weten over de opzet. “Ik had eerst geen idee, maar ik vind het een mooi concept. Dat je met elkaar iets op kan zetten, samen met mensen die allemaal een andere ervaring hebben. Samen dingen voor elkaar krijgen en elkaar beter leren kennen, ook als je niet assertief of schreeuwerig bent.”

Door haar werkervaring voelt ze zich zelfverzekerd en sterk. “En dat is handig bij het opzetten van buurtinitiatieven. Alleen communiceren met de gemeente is soms wat lastig, want je boodschap politiekcorrect brengen lukt me niet altijd, daar ben ik soms te direct voor”. Het buurtteam was al opgericht door twee buurmannen. Later kwamen er meer bij en Marianne werd als enige vrouw in de groep aangewezen als voorzitter. “Eigenlijk past die rol niet zo goed bij me. Ik ben meer een helper. Soms voel ik me in de rol als voorzitter niet zo senang. Maar dat geeft niet, want we zijn een team. En ik heb Cees (buurtbegeleider Buurkracht, red.)”.

Don en Gosse, grondleggers van het Buurkrachtteam van Oudkarspel.

Buurkracht-collega Cees begeleidt het team bij het vormgeven aan het initiatief. Eerst is er een enquête uitgezet onder alle bewoners van Oudkarspel, om te peilen waar de interesses liggen in het dorp. “Cees regelt vanuit Buurkracht van alles. Hij houdt bij wie zich aanmeldt, belt met mensen wanneer dat nodig is en deelt praktijkvoorbeelden uit andere gemeentes met ons in de groep. Dat is handig, want zo hoeven we niet zelf het wiel uit te vinden.”

Uit de enquête is gebleken dat er behoefte is aan informatie over zonnepanelen, isolatieglas en warmtepompen. Daarom organiseert Marianne samen met haar team een bewonersavond waar zij een collectieve aanbieding willen doen voor de eerste twee maatregelen. “De tweede helft van de avond zal in het teken staan van informatie over warmtepompen. De gemeente heeft het Duurzaam Bouwloket ingeschakeld, zij gaan een onafhankelijke presentatie geven. Warmtepompen zijn best ingewikkeld. De werking van de warmtepomp is afhankelijk van de manier waarop je leeft, en de grootte van je huishouden. Daarnaast moet je als mens echt wennen aan genomen verduurzamingsmaatregelen. Voor je het weet is het ’s zomers 37 graden Celsius in je mega goed geïsoleerde huis.”

Benieuwd naar de Buurkracht-pagina van dit buurtteam? Bekijk ‘m hier!

Vormen van een team

Als voorzitter van het buurtteam heeft Marianne ook veel aan de begeleiding van Cees. “Ik sta er niet alleen voor. Cees weet, door ervaring met andere buurkracht-teams, wat wanneer handig is. Zo wordt het allemaal efficiënter. Als je out of the blue een team start, kan je zomaar je doel voorbij schieten. Je kan zaken te groot en te gedetailleerd maken waardoor je mensen verliest. Dat is zonde.”

Ook merkt Marianne dat het fijn is om met Cees te overleggen over dingen die ze in het team ziet gebeuren. “We zitten nog echt in de aftastende fase. We zijn nog een team aan het worden en aan het groeien. Dat is best een uitdaging. Als voorzitter moet ik daar op letten. Je zit aan tafel, ziet dingen gebeuren en vraagt je soms af ‘zie jij dat ook’? Deze dynamiek maakt het leuk en uitdagend. Dan kan ik Cees mailen en dan helpt hij ons verder”.

Aan de vooravond van iets moois

Marianne vindt het leuk om weer samen met andere dorpsbewoners iets te doen voor het dorp. “Al zijn er maar twee dorpsgenoten die gebruik gaan maken van onze aanbieding zijn we blij, dan hebben we toch iets bijgedragen. Ik verwacht een goede opkomst op de informatieavond. In het verleden hebben we ook meegemaakt dat er veel animo was als er iets in het dorp georganiseerd werd. Als je mensen de vrijheid geeft zelf te kiezen, en meebeweegt met wat zij belangrijk vinden, zijn ze bereid iets te doen.

Het buurtteam van Oudkarspel staat aan de vooravond van iets moois. Ze zijn er klaar voor om de buurtbewoner in z’n kracht te zetten. “We hebben elkaar heel erg nodig, we moeten elkaar helpen. Daarom willen we mensen graag enthousiasmeren om hun ervaringen te delen en er over te vertellen. Hoe fijn is het als je de buurman kunt aanschieten om te vragen hoe het ook al weer zit en waar je, bij het laten installeren van zonnepanelen en een warmtepomp, op moet letten. Als je alles een beetje algemener maakt, wordt het een stuk makkelijker.”

Marianne hoopt dat dit eerste initiatief een opstapje is naar meer mooie buur(t)teams. “Hopelijk gaan buren in ons dorp, na het verwezenlijken van deze isolatiemaatregelen, nog meer verbeteren en oplossen. Ik denk aan het verkeer, groenbeheer, eenzaamheid. Ik hoop dat de samenwerking met Buurkracht ervoor zorgt dat we als team gaan bloeien en andere buur(t)teams op ideeën brengen. Om meer kennis en ervaring op te doen, kom ik naar het evenement van Buurkracht. Ik ben heel benieuwd.”

Delen: