“Om je wijk leuk te houden, moet je er energie instoppen”, zegt Cyriel Vandeursen. Na diverse buurtinitiatieven met ondersteuning van Buurkracht, zet Cyriel zich nog altijd, samen met zijn buren, in om hun buurt in het Drentse dorpje Peize leuker te maken. “We gaan door totdat de buurt zo actief is dat de gemeente met de handen in het haar zit en denkt: wat een aanvragen!”

Geen flyer maar langs de deuren

Drie jaar lang werd het buurtteam van Cyriel begeleid door Buurkracht-buurtbegeleider Marjan. “Daarna zijn we naar de gemeente gegaan en hebben we het zelf opgepakt”, laat Cyriel weten. Met de kennis die Marjan hen bijbracht over de manier waarop je een buurtactie opzet, organiseerde Cyriel met zijn buurtteam een infraroodscan-actie.

“Als groepje van vijf zijn we op aanraden van Marjan langs alle deuren gegaan. We belden aan bij 210 adressen. Dus geen flyer in de bus, maar even een praatje. Ik keek er in eerste instantie echt tegenop. Ik zag mezelf al door de ogen van de mensen waar ik aanbelde staan: oh, daar heb je er weer zo een. Maar daar was niets van waar. Het was superleuk! We maakten de mensen juist blij met ons initiatief, ze werden enorm enthousiast.”

De kracht van de buur

Dat je als buur langs je buren gaat doet het ‘m, merkte Cyriel. “Ik stelde me voor als ‘de buurman van nummer 5’ en liet weten dat we ons wilden inzetten voor het verduurzamen van de buurt. Geen wc-eend die wc-eend aanbeveelt, maar een buurman of -vrouw die vertelt dat ‘ie z’n buurt mooier en leuker wil maken. Dat is een stuk toegankelijker én persoonlijker”. Het resultaat mocht er zijn, want 40 huishoudens meldden zich aan voor een infraroodscan.

Cyriel ging door. Hij zette een zonnepanelenactie op en overtuigde 10% van de huizen om mee te doen. “Meestal blijft het daar niet bij. Soms bellen buurtgenoten een half jaar nadat de actie voorbij is je nog op met de vraag of ze mee kunnen doen. Dan verwijzen we ze door naar het bedrijf waar we het uiteindelijk mee geregeld hebben. Iedere actie leidt altijd nog tot meer. Je blijft je buren inspireren met alles wat je doet.”

In november 2023 organiseerde Cyriel een buurtbijeenkomst waar ook een bouwkundige, iemand van de gemeente en deskundigen op het gebied van isoleren en warmtepompen aanwezig waren. “We gingen opnieuw langs de deur en lieten onze buren weten dat we een buurtbijeenkomst waar allemaal deskundigen aanwezig zouden zijn gingen organiseren. We hielden het vrijblijvend. Daar is 80 man op afgekomen waarvan de helft een gespreksaanvraag met één van de deskundigen heeft gedaan. Inmiddels heeft meer dan een kwart hiervan al een gesprek gehad. Een mooi resultaat!”

Meer dan alleen een kopje suiker

Voordat Cyriel met zijn buurtteam in actie kwam, werd er niet eerder iets door buren georganiseerd. “Er waren tien huizen in de buurt met zonnepanelen. Daar hebben wij door onze inzet verandering in gebracht. Inmiddels ligt er op de helft van alle daken in de wijk minstens één zonnepaneel. Daar ben ik trots op.”

Cyriel droomt ervan dat de buurt nog jaren doorgaat met buurtverbeteringen. “Ik hoop dat mensen in de buurt, los van mij en het groepje waarmee ik actief ben, zelf ook meer initiatief gaan nemen. Ik zou graag willen dat mensen leren dat ze een hoop aan elkaar hebben. Je kan voor meer dan alleen een kopje suiker bij elkaar terecht: van de inrichting van je tuin tot het samen regelen van een metselaar.”

“Het lijkt me geweldig als er zoveel initiatieven opgezet worden, dat de gemeente met de handen in het haar komt te zitten en denkt: ‘wat een aanvragen!’ Ik heb alvast aangegeven dat we ondersteuning willen van een buurtwerker. Iemand die de energie erin houdt en ons helpt om acties en verbeteringen van de grond te laten komen. En iemand die opmerkt wat er echt speelt in de buurt. Gelukkig hebben we als actieve buurt al een goede samenwerking met de gemeente. Ze faciliteren ons waar we dat nodig hebben.”

Het samen leuk hebben is het belangrijkste

Cyriel woont nu dertig jaar in Noorderveld, een groene jaren ’70-wijk in Peize. De wijk wordt gekenmerkt door grote tuinen en weinig tegels. “We hebben letterlijk een heel groene wijk. Het ziet er mooi en fris uit. Ik woon hier erg leuk. En dat wil ik graag zo houden. Daarom stop ik energie in mijn buurt door te doen wat ikzelf leuk vind: verduurzamen, plezierig wonen en samen aan de slag gaan. Ik wil de cohesie verbeteren. Het samen leuk hebben is het belangrijkste. Daar hebben we namelijk allemaal lol van”.

Het verbeteren van de wijk hoeft wat Cyriel betreft niet alleen over verduurzamen van huizen te gaan. Toch komt het daar telkens wel op uit. “Misschien omdat verduurzamen van huizen meerdere facetten raakt. Ik doe het voor het klimaat. Maar financiën en wooncomfort spelen ook een rol. Moeten de kozijnen vervangen worden? Dan regelen we meteen dubbelglas. M’n vrouw was het parket zat, en we hadden koude voeten. Wat doe je dan? Een nieuwe vloer én meteen vloerverwarming erin.”

Cyriel heeft zoveel verduurzaamd aan zijn huis dat hij nu energiecoach is en mensen in de buurt helpt bij het verduurzamen van hun huis. “Door alle initiatieven en acties die we opgezet hebben, heb ik heel veel mensen leren kennen. Maar nog meer mensen hebben mij leren kennen. Mensen komen bij mij langs als ze ergens meezitten. Ze spreken mij makkelijker aan. Dat is fijn, ik zie dat ik over het algemeen gewaardeerd word. En ik help ze graag!”

Delen: