buurtidee: creatief met afval

 

“iedereen kan helpen”

 

We produceren gemiddeld anderhalve kilo afval per dag, bijna 500 kilo per jaar. Wendelin Wolters uit Meerstad (Groningen): “Iedereen kan helpen die afvalberg kleiner te maken. In onze buurt hebben we een expert uitgenodigd, Emily-Jane Lowe Townley van het blog Leven Zonder Afval, om ideeën op te doen. Heel inspirerend.”

100 dagen afvalvrij

Zelf deed Wendelin al eerder mee met de 100-100-100-challenge: de uitdaging om met 100 huishoudens in de gemeente 100 dagen 100 procent afvalvrij te leven.

“Dan word je je er pas echt van bewust in hoeveel verpakkingsmateriaal je boodschappen zitten. Soms moet je 3, 4 lagen plastic door voordat je bij het product uitkomt.” Zij was dan ook mede-initiatiefnemer van de thema-avond.

 

“soms moet je drie, vier lagen plastic door voordat je bij het product uitkomt”

Het was een geanimeerde bijeenkomst, vertelt Mizzi van der Zijp die ook in de organisatie zat. “Veel buren zijn al bezig met het verminderen van hun afval en ze waren benieuwd naar de tips van Emily-Jane. De belangrijkste was: stop met verpakte producten kopen, dat scheelt heel veel plastic en karton.

Zo gaat Emily-Jane tegenwoordig met haar eigen potjes en bakjes naar de markt voor bijvoorbeeld olijven, kaas en noten, en met een kaaslinnen zak voor haar brood. In het begin geneerde ze zich, maar verkopers reageerden juist enthousiast.”

Wendelin slaagt er intussen ook aardig in om de vuilnisbak thuis langer leeg te houden. “We kopen nu bijvoorbeeld groente en fruit bij de boerderijwinkel in de buurt. Daar krijg je ook drinken in flessen die je weer inlevert. Koffie halen we bij de koffiezaak waar we onze eigen weckpot kunnen vullen. En bij de snackbar gaat alles in één zak die we zelf meenemen.”

 

“bij de snackbar gaat alles in één zak die we zelf meenemen”

 

Emily-Jane maakte duidelijk dat je hierin zo ver kunt gaan als je wilt. En dat er voor bijna alle wegwerpproducten, van wattenstaafjes en oogpads tot inpakpapier en rietjes, houdbare alternatieven bestaan. Stof tot nadenken. “Dat heel Meerstad voortaan met potjes en bakjes naar de supermarkt gaat, is niet realistisch”, zegt Mizzi lachend. “Maar deze bijeenkomst was een goed begin.”

“Nu het gesprek op gang gekomen was, was het tijd voor een volgende stap. We organiseerden een informatie-avond voor alle geïnteresseerde buren.” De interesse was duidelijk gewekt, want de avond werd druk bezocht. “Er werden volop vragen gesteld over de aanschaf, de kosten, maar natuurlijk vooral over de energiebesparing die zonnepanelen opleveren. Er werden zelfs al meteen offerte-aanvragen gedaan! De ludieke manier van het gesprek op gang brengen was duidelijk geslaagd,” vertelt Janneke trots. “Wij hebben er in elk geval een goede start mee gemaakt!”

 

Ook aan de slag?

Delen: