Op de hoogte blijven van de acties van jouw buurtgenoten? Meld je aan. Het is simpel, gratis en vrijblijvend.

56 buren

doen mee!

4.772 euro

per jaar bespaard

3 huishoudens

gecompenseerd voor hun CO2 uitstoot

23.859 kWh stroom

per jaar bespaard

56 buren

doen mee!

Welkom op de buurtpagina van Zuiderburen-Hempens

In Zuiderburen is het goed wonen. Maar de gevolgen van de klimaatverandering zijn ook bij ons merkbaar. Het weer verandert en de kranten staan vol nieuws over natuurrampen. Wij, Simon Spiekhout, Sybren Bruning en Wim Paauw, willen aan onze kinderen een mooie wereld nalaten. En samen met de buurt bijdragen aan een beter milieu. Door energiebesparing en schone energie. Doe mee!

Vragenlijst

Berichten uit de buurt

Bekijk alle berichten

W. Paauw

acht deelnemers voor zo'n goede actie is wel erg mager medebewoners. Lever ook een bijdrage aan het klimaatprobleem en meld je aan ! Wim Paauw

Sybren Bruining

Lage temperatuurverwarming – test je woning en bespaar.

Lage temperatuurverwarming is centrale verwarming waarbij het water in de CV installatie onder de 60 graden blijft. Het bekendste voorbeeld is vloerverwarming. Er bestaat ook wandverwarming en er zijn speciale radiatoren voor te koop. Maar het kan ook met gewone of klassieke radiatoren.
Lage temperatuurverwarming staat nu in de belangstelling omdat het gebruikt wordt in combinatie met warmtepompen. Warmtepompen zijn minder zuinig bij verwarming met hogere temperaturen.

Is het nodig vloerverwarming aan te leggen wanneer je een warmtepomp wil? Of moet je radiatoren vervangen?
Ik denk dat het in Zuiderburen wel wat meevalt. Zeker wanneer je in de woonkamer wel vloerverwarming hebt maar in de andere kamers niet.
Probeer het uit door de CV zo in te stellen dat die het water niet verder opwarmt dan tot pakweg 45 graden. Dat kun je doen met de ketelthermostaat of met je slimme thermostaat. Wordt daarna het huis nog genoeg opgewarmd dan is je installatie geschikt voor lage temperatuur verwarming. En hoe lager de temperatuur, des te lager het energiegebruik. Misschien de thermostaat tijdens de test ‘s nachts iets minder laag zetten omdat het anders ‘s morgens te koud is.

Wanneer het resultaat tegenvalt is er nog een alternatief: er bestaan al warmtepompen die water tot 60 graden kunnen leveren, en nog voor de komende winter komt er een renovatie-warmtepomp op de markt die water tot ca. 67 graden verwarmt. Dan is er geen lage temperatuurverwarming nodig.

Maar wanneer het wel lukt met die lagere temperaturen in de radiatoren: vooral doen. Het is gewoon zuiniger en dat is mooi meegenomen. Ook wanneer je nog met gas verwarmt.

Buurkracht buurkracht leeuwarden3485rp
“We willen de wereld een beetje beter achterlaten voor onze kinderen”
Jullie buurtteamLees meer over onsMail het buurtteam