Op de hoogte blijven van de acties van jouw buurtgenoten? Meld je aan. Het is simpel, gratis en vrijblijvend.

31 buren

doen mee!

31 buren

doen mee!

Verslag dorpsbijeenkomst

Lees hier het verslag van de dorpsbijeenkomt!


Bekijk hier de presentaties over duurzame maatregelen en terugeverdientijd die te zien waren bij de bijeenkomst op 12 april.


Duurzame maatregelen
Terugverdientijd

Buurkracht schermopname %2813%29

Berichten uit de buurt

Bekijk alle berichten

Hans Toorneman

Slimme inzet van hernieuwbaar gas brengt klimaatdoelstelling 2050 binnen bereik tegen €140 miljard euro per jaar lagere kosten
• Studie Gas for Climate: kosteneffectieve aanpak om het Klimaatakkoord van Parijs te halen (netto nul broeikasgasemissies in de EU in 2050) • Hernieuwbaar gas (groene waterstof en groen gas uit biomassa) via bestaande gasinfrastructuur kan in 2050 jaarlijks 140 miljard euro besparen vergeleken met een energiesysteem zonder gas • Inzet van hernieuwbaar gas in bestaande gasinfrastructuur kan worden gecombineerd met hernieuwbare elektriciteit om de kosten van de energietransitie te beperken
Brussel, 22 februari 2018 - Hernieuwbaar gas dat wordt ingezet via bestaande gas infrastructuur kan een belangrijke rol spelen in het tot netto nul reduceren van Europese broeikasgasemissies in 2050, blijkt uit een vandaag gepubliceerde studie door het Gas for Climate initiatief. Een dergelijke reductie is nodig om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot minder dan 2°C en zo gevaarlijke klimaateffecten te voorkomen.
Gas for Climate ontstond in 2017 en wordt gevormd door zeven vooraanstaande Europese gastransportbedrijven (Enagás, Fluxys, Gasunie, GRTgaz, Open Grid Europe, Snam en TIGF) en twee organisaties van hernieuwbaargasproducenten (European Biogas Association en Consorzio Italiano Biogas). Gas for Climate steunt het tot netto nul reduceren van broeikasgasemissies in Europa in 2050 en gaf adviesbureau Ecofys (onderdeel van Navigant) opdracht tot een studie naar de toekomstige rol van gas in een emissieloos energiesysteem.
De studie laat zien dat het mogelijk is om de productie van hernieuwbaar gas tussen vandaag en 2050 op te schalen tot 120 miljard kubieke meter per jaar. Dit hernieuwbaar gas omvat zowel hernieuwbare waterstof als groen gas, waarbij het potentieel voor groen gas is gebaseerd op een conservatief scenario voor het gebruik van Europese biomassa. De inzet van dit hernieuwbare gas via bestaande gasinfrastructuur voor het verwarmen van gebouwen, elektriciteitsproductie ter aanvulling op wind en zon en als brandstof voor zwaar wegtransport en scheepvaart, kan in 2050 jaarlijks 140 miljard euro besparen vergeleken met een toekomstig energiesysteem zonder gas.
De bestuursvoorzitters van de negen Gas for Climate leden (Piero Gattoni, CIB, Marcelino Oreja Arburúa, Enagás, Jan Štambaský, EBA, Pascal De Buck, Fluxys, Han Fennema, Gasunie, Thierry Trouvé, GRTgaz, Dr. Jörg Bergmann, Open Grid Europe, Marco Alverà, Snam en Dominique Mockly, TIGF) verklaren:
“Wij committeren ons aan het behalen van netto nul broeikasgasemissies in de EU in 2050 om de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs te behalen. Hernieuwbaar gas dat wordt ingezet via bestaande gas infrastructuur kan hierbij een belangrijke rol spelen.

“Wij willen de grootschalige productie van hernieuwbare waterstof en biomethaan in de EU faciliteren. Dit hernieuwbare gas kan worden getransporteerd, opgeslagen en gedistribueerd via de bestaande gasnetwerken om


Gas for Climate persbericht 2/5
te worden ingezet in ons energiesysteem in een optimale combinatie met hernieuwbare elektriciteit. Dit zal Europa helpen om de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs te halen tegen de laagst mogelijke kosten, terwijl het de energiezekerheid van Europa vergroot.”
---Einde bericht---
Informatie
U kunt de studie downloaden op www.gasforclimate2050.eu. Voor meer informatie kunt u contact op te nemen met de leden van Gas for Climate:
Consorzio Italiano Biogas Lorella Rossi Tel: +39 0371/4662680 Mail: agroricerca@consorziobiogas.it

Alessandro Vitale Tel: +39 0371/466683 Mail: eventi@consorziobiogas.it

Enagás Alexandra Issacovitch Tel: +34 917099442 Mail: vaissacovitch@enagas.es

European Biogas Association François Troussier Tel: +32 (0)2 400 1089 Mail: troussier@european-biogas.eu
Fluxys Rudy van Beurden Tel: +32 (0)2 282 72 30 Mail: Rudy.VanBeurden@fluxys.com

Gasunie Chris Glerum Tel: +31 6 55376092 Mail: pers@gasunie.nl

GRTgaz Jean Marc Brimont Tel: +33 (0)6 89 87 16 23 Mail: jeanmarc.brimont@grtgaz.com

Open Grid Europe GmbH Christian Page Tel: +49 201 3642–12541 Mail: christian.page@open-grid-europe.com

Geert Verholen

Ik kom morgenavond waarschijnlijk ook .

Buurkracht img 6364
Laten we de mouwen opstropen voor een energiezuinig dorp, met elkaar, voor elkaar
Jullie buurtteamLees meer over ons