Waspik-Boven zet energiebesparing bovenaan

25 januari 2018

Platform Waspik-Boven komt op voor de leefbaarheid van de buurt en dan mag een beter milieu natuurlijk niet ontbreken. Op 23 januari presenteerde de werkgroep de plannen voor energie–besparing met Buurkracht. De eerste stap is collectieve actie. Of dat met dubbel glas, isolatie of misschien wel zonnepanelen is, hangt af van wat de bewoners willen. Die kunnen hun voorkeuren en wensen doorgeven – én zich aanmelden voor gratis warmtebeelden van hun huis –  via buurkracht.nl/waspik-boven.

Buurkracht img 20180123 wa0015
Een volle zaal in 't Schooltje

Het kleine zaaltje in ’t Schooltje was tot de laatste zitplaats gevuld. Johan Broeders van de werkgroep heette iedereen van harte welkom en stelde Platform Waspik-Boven voor: de werkgroep bestaat naast hemzelf uit Debby Ngyen, Pieter van Dongen, Kees van Gorp en Theo Schilperoord. Het team krijgt hulp van Buurkracht dat dorpen en buurten door heel Nederland ondersteunt met hun kennis en ervaring.

Energieverbruik meten

Buurtbegeleider Gert Wagenvoort vertelde kort wat Buurkracht voor Waspik-Boven kan betekenen. Zo leent Buurkracht warmtecamera’s uit waarmee je een warmtescan kunt maken van de buitenkant van je woning. Op de beelden kun je aan de kleurverschillen precies zien waar je woning warmte lekt en dus nog isolatie nodig heeft. Het team in Waspik-Boven gaat binnenkort op pad om warmtebeelden te maken. Wie interesse in gekleurd kijkje op zijn eigen woning, kan zich aanmelden via de buurtpagina.

Isolatie eerste stap

Ondertussen heeft Buurkracht ook een onafhankelijk energieadviseur, Alexander Berk, ingeschakeld om de energiebesparingskansen in Waspik-Boven in kaart te brengen. De energieadviseur die in Waspik-Boven een energiescan had uitgevoerd. Ook hij was aanwezig om zijn bevindingen te presenteren. Theo: “We hebben enerzijds veel relatief nieuwe, goed geïsoleerde woningen, en anderzijds veel oudere woningen waar nog nauwelijks iets aan gebeurd is. Voor de oude woningen is goede isolatie de eerste stap. Omdat na de pauze de presentaties van leveranciers op het programma stonden, sloeg Alexander uitleg over isolatie en zonnepanelen over. Hij ging wel dieper in op energieslurpers in huis, zoals oude vriezers en wasdrogers. Het is de moeite waard om na te meten hoeveel die verbruiken.”

Buurtvragenlijst

De week voorafgaand aan de bijeenkomst heeft het team een korte vragenlijst in de buurt verspreid. Hierop kunnen bewoners aangeven in welke maatregelen ze interesse hebben. Pieter van Dongen presenteerde de voorlopige resultaten. Theo: “Isolatie en isolatieglas zijn het meest genoemd, en daarna de warmtepomp. Mensen hebben ook aandachtspunten opgeschreven die niet met energie te maken hebben, zoals de overlast van hondenpoep en hardrijders. Die geven we door aan de gemeente.”

Ervaringsverhalen

Na de pauze kregen leveranciers van isolatie, zonnepanelen, warmtepomp en isolatieglas ieder vijf minuten de tijd om iets te vertellen over hun producten en diensten. Zo kregen de aanwezigen
alvast een beeld van wat er allemaal komt kijken bij verschillende keuzes en wanneer een stap wel of geen zoden aan de dijk zet. Buurtenoten konden ook direct een offerte aanvragen. Gerrit Janssen van Energiecooperatie ONE uit Oosterhout vertelde over zijn ervaringen met energiebesparen. En waar je op moet letten bij het kiezen van een leverancier. Daarnaast vertelde Jack Naalden van Buurkracht Kastelenbuurt over het resultaat wat er in de afgelopen jaren in zijn buurt is behaald.

Meld je aan

Het buurtteam gaf bezoekers een LED lamp mee in ruil voor een gloei- en spaarlamp. De bewoners deden de hele avond enthousiast mee. Er werden veel vragen gesteld en aantekeningen gemaakt. Theo: “We willen het ijzer smeden als het heet is en zo snel mogelijk een vervolgstap maken met een concrete actie, bijvoorbeeld voor isolatieglas. Buurtgenoten die belangstelling hebben om op de hoogte willen blijven, nodigen we van harte uit zich vrijblijvend
aan te melden op onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?