Verduurzamingsinitiatieven Steggerda voortvarend uit de startblokken

09 februari 2018

Februari begon mooi groen in Steggerda: met een goed bezochte bijeenkomst in de kantine van de korfbal-, tennis- en schaatsclub over energie besparen én zelf opwekken. De kersverse energiecoöperatie De Toekomst kreeg er ter plekke 7 nieuwe leden bij en ook voor de ronde met de warmtecamera van Buurkracht stroomden de aanmeldingen binnen. Meer weten en/of aanhaken? Kijk dan verder op de buurtpagina.

 

Buurkracht steggerda buurtbijeenkomst
Steggerda van start van verduurzamen dorp

De bijeenkomst was meteen de eerste algemene ledenvergadering van de energiecoöperatie, die al voor de officiële oprichting bijna dertig leden telde. Tiety Kooistra van het bestuur: “De coöperatie is in het leven geroepen met als doel om gezamenlijke zonneprojecten op te zetten. Maar we kregen al snel in de gaten dat we behalve met eigen opwek ook met isolatie veel kunnen bijdragen aan verduurzaming van ons dorp. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een partij die daar veel verstand van heeft en ons daarbij kan helpen. Zo zijn we via de Energiewerkplaats bij Buurkracht uitgekomen. Michel Hania van Buurkracht verzorgde dan ook het eerste deel van het programma.”

Router versus wasmachine

Michel kwam goed beslagen ten ijs, met een interessant en soms verrassend overzicht aan energiebesparingsmogelijkheden. Tiety: “Hij liet verschillende rekenvoorbeelden zien, bijvoorbeeld van wat je ongeveer betaalt voor spouwmuurisolatie en wat dat dan oplevert. Of van de kosten en opbrengsten van een warmtepomp. Maar hij maakte ook duidelijk dat je met kleine ingrepen al veel kunt besparen. Als je een router dag en nacht aan laat staan, gebruikt hij bijvoorbeeld even veel stroom als je wasmachine in drie wasbeurten. Daar hoorde ik van op en ik was niet de enige!”

Warmtelekken opsporen met warmtecamera’s

Tijdens zijn presentatie gaf Michel ook uitleg over de warmtecamera’s die Buurkracht uitleent aan buurten, zodat bewoners daarmee beelden van hun huis kunnen maken. Deze camera’s maken infraroodbeelden, waaruit je aan de hand van kleurverschillen kunt aflezen waar de isolatie goed is en waar warmte weglekt. “Binnenkort krijgen we in Steggerda ook zo’n camera”, vertelt Tiety. “Via de enquête die we verspreid hebben in het dorp om inzicht te krijgen in wat bewoners zouden willen doen aan verduurzaming, hebben we daarvoor al een aantal aanmeldingen binnengekregen en op de avond zelf ook weer. Op onze buurtpagina kunnen dorpsgenoten zich nog aanmelden; bij te veel animo gaan we loten, waarbij we er wel op letten dat we uiteindelijk verschillende typen woningen in beeld brengen die representatief zijn voor Steggerda. Zodat de foto’s voor iedereen interessant zijn.”

Asbest eraf, zon erop

Ook het bestuur van De Toekomst nam het podium. Om alle leden welkom te heten natuurlijk, en om te vertellen wat de doelen van de energiecoöperatie zijn en waar ze nu staat. Tiety: “We zoeken mogelijkheden voor postcoderoosprojecten. Daarvoor hebben we al een paar geschikte daken op het oog en we zijn nu bezig concrete voorstellen te maken voor de eigenaars. De provincie Friesland biedt nog de subsidie ‘asbest eraf, zon erop’ die daarvoor interessant zou kunnen zijn. Ondertussen bekijken we ook of we zelf een stukje land kunnen aankopen om een zonneweide aan te leggen.”

Hoe meer leden, hoe beter

Voor € 10,- per adres kunnen inwoners van Steggerda, Peperga, De Blesse, Wolvega, Oldeholtpade, de Hoeve, Vinkega, Noordwolde, Nijensleek, Eesveen en Willemsoord lid worden. “Die kleine bijdrage geeft ons nét iets meer armslag, bijvoorbeeld om een zaaltje te huren voor een bijeenkomst. Zodat we ook samen kunnen werken aan projecten. We merken dat mensen graag willen meehelpen met uitzoekwerk, bijvoorbeeld over warmtepompen waar veel belangstelling voor is. Heel fijn, hoe meer hoe beter! En ik ben ook hartstikke blij dat we er weer nieuwe leden bij gekregen hebben. Wie ook lid wil worden of zijn huis nog beschikbaar wil stellen voor warmtebeelden, kan terecht op onze buurtpagina.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?