Van inzicht tot besparingen: “Die verbruiksmeters en online grafieken zijn echt aanraders”

21 februari 2018

Sinds zowel in zijn woonplaats IJhorst als zijn werkplaats Staphorst Buurkrachtinitiatieven lopen, heeft Evert Wobben zich flink in zijn energieverbruik verdiept. Thuis én in zijn schildersbedrijf. Aanleiding voor hem om zijn stroomverbruik alvast met gerichte maatregelen te beperken. “De volgende uitdaging is om het gasverbruik naar beneden te brengen.”

Buurkracht pand2 1 %281%29
Het schildersbedrijf van Evert

Nu Evert een slimme meter in huis heeft, bekijkt hij zijn energieverbruiksgrafieken regelmatig op zijn persoonlijke pagina op buurkracht.nl. “Mijn elektraverbruik lag hoog ten opzichte van dat van dorpsgenoten”, vertelt hij. “Dan wil je toch weten hoe dat zit.” Toen het Buurkrachtteam in IJhorst Slurper Speursets beschikbaar stelde, apparaatjes waarmee je het stroomverbruik van alles waar een stekker aan zit kunt meten, meldde hij zich dan ook direct aan.

Eyeopeners

Evert sloot de energieverbruiksmeters die hij te leen kreeg, overal op aan. “Ik ging het hele huis door met die apparaten en de formulieren die erbij zaten”, vertelt hij. “Leuk om te doen en het leverde veel inzicht op. De grootste slurper was de oude wasdroger. Ik wist wel dat drogers veel stroom gebruiken, maar ik schrok er toch nog van. Ik heb meteen een nieuwe besteld, een extra energiezuinig model met een warmtepomp. Inmiddels heb ik ook waar het kan de lampen vervangen door ledverlichting en offertes aangevraagd voor zonnepanelen op mijn huis, bij de installateurs die het buurtteam heeft geselecteerd. Daar moet ik nog een knoop over doorhakken, maar er komt zéker iets op het dak. Ook op het dak van het schildersbedrijf; dat ligt precies goed ten opzichte van de zon en ik stel het graag beschikbaar voor een postcoderoos.”

Bouwlampen 50 keer zuiniger

In zijn schildersbedrijf heeft Evert ook maatregelen getroffen. “We letten er al scherp op dat we geen schadelijke stoffen in het milieu lozen; verf gooien we bijvoorbeeld niet zomaar in een container en kwasten spoelen we niet uit onder de gootsteen. Nu letten we ook meer op ons energieverbruik. Daar ben ik echt anders naar gaan kijken. Zo zijn de bouwlampen van 1000 watt vervangen door exemplaren die met ledverlichting van 20 watt ongeveer hetzelfde licht geven. Er staat ook een nieuwe koelkast in de werkplaats met A+++-label. Bij de aanschaf van de vorige heb ik alleen op de aankoopprijs gelet; ik wist niet eens dat zo’n ding een energielabel hád.”

Werken aan lager gasverbruik

Het schildersbedrijf staat nu voor de uitdaging om het gasverbruik verder terug te dringen. “We zaten vorig jaar nét boven de grens van 4000 kuub. Daarboven ga je meer vastrecht betalen. We hebben nu op alle deuren drangers aangebracht en kieren en naden gedicht. We kijken ook naar hybride of elektrische warmtepompen. De gasprijs gaat alleen maar omhoog, dus je kunt maar beter zo min mogelijk nodig hebben.”

Net als Evert meer inzicht krijgen in je energieverbruik? Vraag dan nu gratis de isolatiechecker aan. In IJhorst kun je je aanmelden voor de zonnepanelenactie. Het postcoderoosproject in voorbereiding.

Staphorst-Noord

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Staphorst-Noord