Borrelen op energiebesparing en een gezellig speelterrein

20 juli 2017

Bewonersgroep ‘Omgeving Weijerstraat’ nodigde buurtbewoners uit om op 14 juli naar het braakliggende veldje aan de Mr. Weijerstraat te komen. Voor een gezellige borrel, maar ook om informatie te krijgen over energiebesparing en het samen aanleggen van een groen en veilig speelterrein. Ondanks het barre weer hadden de bewoners die kwamen een prima middag. Ze spraken af om op Burendag 23 september samen aan het speelterrein te gaan werken. Liefst met de hele buurt. Doe ook mee!

Buurkracht rondom de weijerstraat buurt bbq
Buurkracht rondom-de-weijerstraat

Marjo van Zuthem, Sietske Doek en Samantha Wiering begonnen in 2014 met hun bewonersgroep, toen woningcorporatie Actium een deel van de woningen verbeterde. Er werden toen voorzetgevels geplaatst om het energiegebruik omlaag te brengen. De bewoonsters zijn nog steeds actief: ze werken samen met Actium om de vochtproblemen die na de woningverbetering zijn ontstaan, op te lossen. Tegelijk zijn ze druk in de weer om hun buurt nog groener en energiezuiniger te maken. Dat willen ze niet met z’n drieën doen, maar met de hele buurt.

Energiequiz

De buurtborrel was een leuke manier om het met de buurt over energiebesparing en het speelveld te hebben. Om buurtgenoten bij te praten over dat eerste onderwerp, was energieadviseur Arnold Strijker aanwezig. Hij rekende bijvoorbeeld voor wat het oplevert als je ledlampen gebruikt in plaats van gloeilampen. Ook vertelde hij wat het scheelt als er zonnepanelen worden geplaatst. Actium gaat dat mogelijk doen, als een proef bij andere huurwoningen goed uitpakt. Bewoners konden meteen hun kennis testen tijdens de energiequiz. Wie zin had om zelf al trappend energie wilde opwekken, kon zich uitleven op de energiefiets die het buurtteam van Buurkracht te leen had. Die bleek ook heel handig om met een waaier aan het wiel de barbecue aan te blazen.

Van braakliggend veldje naar speelterrein

Het ging ook over het speelterrein, zegt Marjo: “Het veldje bij onze huizen is van Actium en staat te koop. Tot het verkocht is, mag de buurt het gebruiken als speelterrein. Daarbij is de voorwaarde dat wat we plaatsen zo nodig in een dag weer weg kan. We willen er een leuk terreintje van maken met bijvoorbeeld een blotevoetenpad, een knikkerbaan en een jeu-de-boulesbaan. Voor dat soort dingen gelden geen veiligheidseisen, dat is ook een voordeel. Er wonen hier veel kinderen, dus er is echt behoefte aan zo’n plek.”

Start op Burendag: 23 september

Op 23 september is het Burendag, een mooi moment om een echte start te maken. Marjo: “Dan beginnen we met het plaatsen van een grote picknickbank, zodat we ook voor andere gelegenheden een gezellige plek hebben. We doen hier veel, zoals samen paaseieren zoeken, barbecueën en de kerstboom optuigen. Voor de bank krijgen we geld voor vanuit het gemeentelijke subsidiepotje van Burendag. En misschien kunnen we ook een eerste spelvoorziening realiseren met geld van Noordelijk Lokaal Duurzaam. Omdat we ons als bewonersgroep bij dat duurzame-energiebedrijf hebben aangesloten, krijgen we € 500,- sponsorgeld en daarnaast nog € 50,- voor iedereen die via ons overstapt op de energie van NLD. Dat geld is bedoeld om de buurt verder te verbeteren.”

Vul de buurtenquête in

Marjo hoopt dat iedereen op 23 september helpt bij het aanleggen van het speelveldje. “We willen het steeds gezelliger en prettiger maken in de buurt. Als buurtgenoten meedenken over wat we daarvoor met z’n allen samen zouden kunnen doen, en wat zij zelf veranderd zouden willen zien, kunnen we onze activiteiten daarop afstemmen. Om te inventariseren wat er leeft in de buurt, hebben we een korte vragenlijst op onze buurtpagina gezet. Tegen buurtgenoten zou ik willen zeggen: vul ‘m in! Zo denk je met ons mee en kunnen we aan de slag met de onderwerpen die júllie belangrijk vinden.”

Rondom de Weijerstraat

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Rondom de Weijerstraat