Grote besparingen werken aanstekelijk in Randwyck

14 juli 2017

Een besparing van 40 procent op je energierekening! Wie wil dat niet? Toen Elbert den Boer een paar medebewoners van het huizenblok aan de Lage Weerd in Randwyck vertelde hoe hij dit fantastische resultaat behaald had, waren ze direct enthousiast om zelf aan de slag te gaan. Een buurtteam om ook de rest van het blok daarbij te betrekken, was snel gevormd. Op 11 juli organiseerde het vijfkoppige team een energiecafé over de besparingsmogelijkheden bij Ellen Caris thuis. Alle informatie is na te lezen op de buurtpagina.

Buurkracht randwyckenergiecafe
Het drukbezochte energiecafé

Het huis van Ellen was bijna te klein: bewoners van 23 van de 54 woningen in het blok waren naar het energiecafé gekomen. Maar dankzij de brede schuifpui en een regenbestendig zonnescherm kon iedereen erin. Elbert den Boer heette alle buren van harte welkom en stelde het buurtteam voor dat bestaat uit Joost Joormann, Jeroen Albers, Ellen Caris, Marly Willems, Peter Reijntjens en Elbert zelf. Daarna vertelde hij kort hoe hij door ledverlichting, vervanging van de woonhuisventilator, een nieuwe HR-ketel en HR++-glas in de voorpui zijn energierekening kon terugbrengen van € 220,- naar € 130,- per maand. Elbert: “Op jaarbasis is dat toch een dikke € 1.000,-. Daar kun je veel leuke dingen voor doen.”

Dubbel glas vervangen

Om buurtgenoten nog meer inzicht te geven in de energiebesparingsmogelijkheden aan de Lage Weerd heeft een onafhankelijke energieadviseur een van de woningen in het blok nader onderzocht. Ook die was aanwezig om haar bevindingen te presenteren. Voor iedereen interessant, want alle woningen in het blok zijn nagenoeg hetzelfde. Zo hoorden bewoners dat ze met zonnepanelen en de vervanging van oud dubbel glas door HR++-glas op korte termijn het meeste rendement kunnen halen. Betere spouwmuurisolatie is voor de Lage Weerd minder interessant omdat de muren al deels geïsoleerd zijn. Wel is het volgens de adviseur interessant om de mogelijkheden om vloeren en daken te isoleren, nader te onderzoeken.”

Nooit meer koude voeten

Jeroen Alberts van het buurtteam had dat alvast gedaan voor vloerisolatie. Elbert: “Veel buren klagen over koude voeten. Een groot aantal heeft last van vocht door grondwater in de kruipruimte: onze huizen zijn gebouwd op een voormalig overstroomgebied van de Maas. Jeroen heeft al enkele isolatiebedrijven gesproken over een betere drainage en isolatie met korrels. Als we weten hoeveel buren mee willen doen, dan kunnen we snel stappen zetten. Isoleren met korrels kost zo’n € 900,-, maar het is de investering dubbel en dwars waard..”

Aantrekkelijke lening

Niet iedereen heeft de euro’s voor energiebesparende maatregelen op de plank liggen. Buurtbegeleider Joyce van Buurkracht vertelde dat de provincie Limburg een aantrekkelijke duurzame lening verstrekt voor iedereen die twee maatregelen neemt om zijn woning beter te isoleren, dus bijvoorbeeld HR++-glas en vloerisolatie. Door de lage rente van 2 procent kun je de maandelijkse termijnen wegstrepen tegen de besparing in energiekosten. Helaas is de subsidiepot even leeg maar we hopen dat de nieuwe regering deze snel zal aanvullen.

Meld je aan

Tijdens elke presentatie hadden de bezoekers volop vragen, waardoor het energiecafé gezellig uitliep. Elbert: “We willen starten met de drie maatregelen waarvoor de meeste belangstelling is. De buren krijgen daarvoor een vragenlijst in de bus. Daarna gaan we goede leveranciers zoeken en de beste collectieve prijzen uitonderhandelen. Als wij eenmaal op dreef zijn, dan delen we graag onze kennis met gelijksoortige huizenblokken hier in Randwyck. Dan hoeven die niet meer het wiel uit te vinden. Buren die mee willen doen, nodigen we van harte uit zich aan te melden op onze buurtpagina. Zo blijven ze automatisch op de hoogte van al onze activiteiten.”

Randwyck - de Lage Weerd

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Randwyck - de Lage Weerd