Nij Beets kiest leveranciers voor isolatie en zonnepanelen

09 maart 2018

Na de vorige bijeenkomst in januari hebben werkgroepen hun uiterste best gedaan om voor Nij Beets de beste deals te vinden voor isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Op 7 maart presenteerden ze voldaan het resultaat in dorpshuis ’t Trefpunt. Alle geselecteerde leveranciers scoren hoog op ‘vertrouwd’ en ‘een goede prijs’. Voor bewoners van Nij Beets is energie besparen nu heel makkelijk. Alle informatie over de leveranciers en hun aanbod staat op de buurtpagina.

Buurkracht 12d788fa 9332 4028 8320 fe4fab6803d6
Nij Beets komt met aanbod voor dorpsbewoners

Sietske Dijkstra van energiecoöperatie Krigel en het buurteam heette iedereen van harte welkom. Daarbij lichtte ze kort de rol van Krigel en Buurkracht toe: "Krigel is onze eigen dorpscoöperatie. Wij zetten ons in voor energiebesparing, productie van duurzame energie en de leefbaarheid van Nij Beets en hebben daarbij ondersteuning gevraagd van Buurkracht.” Haar oproep voor bewoners: “Draag je Nij Beets een warm hart toe, word dan lid van Krigel, dan kunnen we nog meer mooie dingen doen voor ons dorp.”

Zonnepanelen al bijna besteld

Daarna gaf Sietske het podium aan de werkgroep zonnepanelen. Onder leiding van Rob Speelman heeft deze werkgroep meerdere leveranciers benaderd. Awizon uit Surhuisterveen kwam als beste uit de bus. Technisch adviseur Jan van Bruggen was naar Nij Beets gekomen om meer over het bedrijf te vertellen en gaf een uitgebreide presentatie over soorten, werking en voordelen van zonnepanelen. Sietske: “Gezien de levertijd wil de werkgroep de zonnepanelen komende week al bestellen. Dan liggen ze op tijd op het dak om maximaal te kunnen profiteren van de zomerzon. Bewoners die zich nog willen aansluiten, moeten dus snel beslissen.”

Vertrouwde leveranciers

Onder leiding van buurtteamlid Louis Elsenga waren bewoners op pad gegaan voor de beste leveranciers van spouwmuurisolatie, vloerisolatie en isolatieglas. Voor spouwmuurisolatie kwamen ze uit bij de firma Schuil uit Drachten die in Nij Beets al de nodige muren tot volle tevredenheid van de bewoners heeft geïsoleerd. Voor vloerisolatie had DroCom uit Akkrum de beste referenties, ook in Nij Beets. En de lokale glashandel Mulder werd voorgedragen voor isolatieglas. De tien bewoners van de isolatiewerkgroep zijn zelf ondertussen al in gesprek met de bedrijven voor de isolatie van hun eigen woning. Sietske: “Andere geïnteresseerden kunnen natuurlijk aanhaken.”

Warmtepomp complex

De werkgroep warmtepompen heeft nog wat meer tijd nodig. René van der Woude van de werkgroep legde uit dat het ingewikkelde materie is en dat warmtepompen maatwerk vragen. In een presentatie vertelde hij over de verschillende soorten, zoals de lucht- en aardewarmtepompen die hun warmte uit lucht respectievelijk de bodem halen, en de hybride warmtepomp. Sietske: “De hybride warmtepomp is voor bestaande bouw het meest haalbaar. Deze combineert een wat kleinere luchtwarmtepomp met een cv-ketel die kan bijspringen op piekmomenten, en is relatief betaalbaar.” De werkgroep gaat zelf leveranciers uitnodigen en koppelt de resultaten later dit jaar terug.

Benieuwd naar de resultaten

Verschillende bezoekers van de avond lieten hun gegevens achter voor een persoonlijke offerte voor isolatie en zonnepanelen. Sietske: “Dorpsbewoners die nog willen meedoen, kunnen zich melden via onze buurtpagina, en ze kunnen ook rechtstreeks terecht bij de leveranciers. In de loop van dit jaar inventariseren we hoeveel bewoners uiteindelijk hebben meegedaan en wat de besparing is. Na de bijeenkomst van vanavond heb ik daar een goed gevoel over. Mensen gingen ontzettend enthousiast naar huis.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?