Nij Beets houdt de vaart erin

26 januari 2018

In het Friese veendorp Nij Beets krijgt samen energie besparen steeds meer vorm. Na een drukbezochte eerste informatiebijeenkomst op 10 januari kwamen dorpsbewoners op 24 januari opnieuw bijeen in dorpshuis ‘t Trefpunt. Daar namen ze samen, in werkgroepjes, verdere stappen om gezamenlijke acties op te zetten voor isolatie, zonnepanelen en warmteboilers. Wie zich ook wil aansluiten, kan zich melden op de buurtpagina. En zet ook alvast 7 februari en 7 maart in je agenda!

 

Buurkracht buurkracht nij beets2
Nij Beets houdt de vaart erin

Net als op 10 januari wist een groot aantal dorpsbewoners op 24 januari de weg naar ’t Trefpunt te vinden. De groep bestond voornamelijk uit bewoners die al eerder interesse hebben getoond voor een isolatie-, zonnepanelen- of warmtepompactie. “Er waren ook nieuwe gezichten”, vertelt Sietske Dijkstra van energiecoöperatie Krigel en het buurtteam enthousiast. De bijeenkomsten vonden zo dicht op elkaar plaats omdat het buurtteam geen tijd wil verliezen. “Zonnepanelen hebben een relatief lange levertijd”, licht Sietske toe. “We willen natuurlijk wél de eerste zonnestralen in de lente mee kunnen pakken!”

Veel kansen

Na een korte inleiding van Sietske werden de dorpsbewoners in drie groepen verdeeld. Elke groep ging, onder begeleiding van een lid van het buurtteam, aan de slag met een van de drie besparingsacties. Voor een isolatieactie was de meeste animo. “Daar zijn we heel blij mee”, zegt Sietske. “Energie die je bespaart, hoef je niet op te wekken. Bovendien zijn er bewoners die erg hoog zitten in hun verbruik en last hebben van tocht. Op het gebied van isolatie valt dus nog heel wat winst te behalen.”

Bedrijven selecteren

Nu de dorpsbewoners met dezelfde wensen elkaar hadden gevonden, konden ze concrete plannen maken. Ze wisselden contactgegevens uit en bepaalden welke vervolgstappen ze kunnen en moeten nemen. Welke bedrijven en leveranciers zijn er? Wat zijn de kosten? Welke garanties geven zij? Is er sprake van een zorgvuldige voorinspectie? “Iedereen had een laptop bij zich, dus al snel zaten we met z’n allen te zoeken op Google”, aldus Sietske.

Aantrekkelijk aanbod

De komende weken gaan de werkgroepen verder met hun onderzoek. Dat moet leiden tot een aantrekkelijk aanbod voor isolatie en de aanschaf van zonnepanelen en warmtepompen. Op 7 maart presenteren de werkgroepen hun bevindingen tijdens een volgende bijeenkomst waar als het goed is ook de geselecteerde bedrijven aanwezig zullen zijn. Alle bewoners van Nij Beets zijn hiervoor alvast van harte uitgenodigd en kunnen na afloop aansluiten bij de besparingsacties.

Extra bijeenkomst over zonnepanelen

Voor die tijd is er op 7 februari een extra bijeenkomst over zonnepanelen. “Er zijn veel meer dorpsbewoners die hebben aangegeven dat belangstelling hebben voor zonnepanelen dan er op de bijeenkomst aanwezig waren”, vertelt Sietske. “Met deze bijeenkomst willen we hun een extra kans bieden om met elkaar in contact te komen en de krachten te bundelen. Hopelijk verspreidt samen verduurzamen zich straks als een olievlek in het dorp. Wij zijn in ieder geval heel enthousiast en zien dat steeds meer dorpsgenoten daarin meegaan! Iedereen die aan wil haken of op de hoogte wil blijven, nodigen we van harte uit op onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?