Energieke avond in Hingen

19 maart 2017

In café ’t Hingen was het gezellig druk op 15 maart. Zo’n veertig inwoners van het dorp Hingen, jong en oud, kwamen daar bij elkaar voor een avond over samen energie besparen. “Er zit zeker een vervolg in, dus blijf op de hoogte via onze buurtpagina.”

Buurkracht voor bij verslag
Succesvolle bijeenkomst in Hingen

Fred Scheres, samen met Riekie Paas initiatiefnemer van de avond, is dik tevreden met de opkomst. “Niet slecht voor een buurtschap met zo’n 300 huishoudens.” Op het programma stond – na het welkomstwoordje van Fred – als eerste een korte presentatie van Patricia Vinclair, die Fred en Riekie vanuit Buurkracht ondersteunt. “Zij lichtte de rol van Buurkracht heel helder toe”, zegt Fred.“ Ze legde bijvoorbeeld uit hoe je op buurkracht.nl/hingen je eigen energieverbruik kunt volgen. En vertelde dat Buurkracht verschillende hulpmiddelen heeft om ons inzicht daarin nog verder te vergroten. Zoals warmtecamera’s en energieverbruiksstekkers.”

Energielabels in beeld

Patricia liet ook een plattegrond van Hingen zien, met per woning het – voorlopige – energielabel. Fred: “Dat geeft een aardige indicatie van de energiezuinigheid van de woningen. Maar het blijft toch een beetje koffiedik kijken. Die classificatie is voornamelijk gebaseerd op het bouwjaar. Of die huizen in de tussentijd verbeterd zijn en hoe, is bij de gemeente lang niet altijd bekend. In Hingen staan veel oude boerderijen die daardoor een slecht label krijgen. Terwijl de werkelijke situatie vaak beter is; overal is wel wát gebeurd.”

Terugverdientijd

Om de energiebesparingsmogelijkheden in Hingen in kaart te brengen, zet Buurkracht een onafhankelijke energieadviseur in: Marloes Bosman. Zij voert een dorps- en woningscan uit. Fred: “Zij nam een aantal voor de hand liggende maatregelen onder de loep. Zoals isolatie en zonnepanelen. Daar gaf ze ook tips en rekenvoorbeelden bij. Voor zonnepanelen heb je je investering er in 6, hooguit 8 jaar al uit.”

Energiecoöperatie in oprichting

Ook Huub Meeuwissen kreeg nog even het podium. “Hij is met een groep bezig met de oprichting van Energiecoöperatie Echt-Susteren. Die is bedoeld om een duurzame energievoorziening in de gemeente verder te stimuleren, bijvoorbeeld met zonnepanelenprojecten op scholen, en op particuliere daken. In zijn voordracht praatte hij de zaal bij over de voortgang. Er heeft zich direct iemand als lid aangemeld.”

Vragen en tips

Heel wat bezoekers van de avond waren al behoorlijk thuis in de energiebesparingsmaterie. Zo kwamen er vragen over moderne verwarmingstechnieken als infraroodpanelen, maar ook tips over isolatie. “Er was bijvoorbeeld iemand aanwezig die zelf in de bouw zit. Toen het over vochtproblemen bij isolatie ging, iets waar veel mensen toch wel bezorgd over zijn, kwam hij met het advies om niet alleen voor goede isolatie te zorgen, maar ook te kiezen voor vochtdoorlatend materiaal.” Ook over de slimme meter kwamen veel vragen. “Daar staan best wat mensen argwanend tegenover. Je kunt ‘m wel weigeren, maar bijvoorbeeld niet met zonnepanelen. Want de analoge meter kan niet teruglopen. Dat wantrouwen neem je niet makkelijk weg, maar Patricia heeft wel goed toegelicht hoe de slimmemetergegevens beveiligd worden.”

Blijf op de hoogte

De energieavond biedt zeker perspectief op een vervolg, vindt Fred. “De meeste aanwezigen hebben op een kaartje ingevuld welke mogelijkheden om te verduurzamen zij interessant vinden. Vooral zonnepanelen zijn veelvuldig aangekruist. Maar er is bijvoorbeeld ook interesse voor HR-glas en een warmtepomp. Binnenkort gaan we bepalen wat de vervolgstappen worden. Iedereen die op de hoogte wil blijven, nodigen we van harte uit een account aan te maken op onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?