De Veldegge staat open voor bijzonder energieproject

20 november 2017

Duurzaam kan altijd duurzamer. Bijvoorbeeld door alle stroom die je in een buurt opwekt, ook echt binnen de buurt te gebruiken. In De Veldegge in Heeten start een uniek project om dit mogelijk te maken en meer: Gridflex. Inwoners blijken zeer geïnteresseerd: op 14 november kwam ruim de helft van hen naar de buurtbijeenkomst in ’t Trefpunt om informatie in te winnen over hoe Gridflex werkt, wat het van hen vraagt en wat het oplevert. Aanmelden voor deelname kan ook al, via de buurtpagina.

Buurkracht img 20171114 wa0012
Bijeenkomst over Gridflex in 't Trefpunt

Namens het buurtteam dat de avond organiseerde, heette Loeck Tomassen zijn buurtgenoten welkom en gaf hij een toelichting op het project. Iedereen die meedoet, krijgt een energiemanagementsysteem in z’n meterkast geïnstalleerd waarmee het energieverbruik realtime te volgen is. Voor een aantal buurtgenoten zijn er ook thuisaccu’s beschikbaar – eveneens gratis – die aan elkaar gekoppeld worden en zo straks een buurtbatterij vormen. Rudi Walraven van het buurtteam: “Veel huishoudens in de buurt hebben al zonnepanelen. Met die thuisbatterij kunnen we straks de stroom opslaan die we overdag te veel opwekken voor eigen verbruik, en die ’s avonds gebruiken.”

Mooie kans

Loeck legde ook uit welke partijen allemaal betrokken zijn bij Gridflex en wat hun rol is. Zo heeft Endona, waar Loeck zelf ook actief is, het project aangezwengeld en onder meer subsidies geregeld voor de apparatuur. Daarnaast zijn Enexis en Enpuls betrokken. Universiteit Twente onderzoekt aan de hand van Gridflex de haalbaarheid van een lokale energiemarkt. En hoe je daarin het energienet zo min mogelijk kunt belasten. Automatiseringsbedrijf ICT levert de energiemanagementsystemen, Dr Ten de accu’s. En het buurtteam zet zich in om zo veel mogelijk buurtgenoten te enthousiasmeren. Want hoe meer deelnemers, hoe meer waardevolle gegevens uit de proef kunnen rollen. Loeck: “Het is een mooie kans om bij te dragen aan een uniek project, zonder dat het je iets kost. En in ruil daarvoor krijg je inzicht in wat je zelf aan energiewinst kunt halen.”

Grip op je verbruik

Eric van der Laan van ICT ging vervolgens in op de werking van het energiemanagementsysteem dat dit inzicht verschaft. Rudi: “Hij liet zien hoe dit kastje eruitziet en vertelde hoe het systeem werkt: via dit kastje worden je eigen verbruiksgegevens voor gas en elektra direct online zichtbaar. Dus als je het bad laat vollopen met warm water, of je droger aanzet, zie je dat meteen aan je verbruiksgrafiek. Dat geeft je ook meer grip op je verbruik.”

Duurzame batterij

Namens Dr. Ten gaf Gerrit Miedema een uitgebreide presentatie over de accu’s die beschikbaar komen. Hoe zien ze eruit? Hoe groot zijn ze? Hoe werkt hij precies? Zitten er risico’s aan? “Veel accu’s zitten vol zware metalen of giftige zuren, maar de die van Dr. Ten zijn gebaseerd op zeezout. Dat is voor veel buurtgenoten een prettig idee”, zegt Rudi. “Gerrit legde ook uit hoe de batterijen aan elkaar gekoppeld worden en hoe ze dan samen als buurtbatterij werken. Op een manier die voor iedereen goed te begrijpen was.” Ook de laatste spreker, Victor Reinders van de Universiteit Twente, stak een helder verhaal af over hoe Gridflex belangrijke kennis op kan leveren over de energienetwerken. Bijvoorbeeld over hoe die zich gedragen als we van centrale op lokale opwek overgaan. Met die informatie kun je dat misschien wel zo inregelen dat verzwaring van de netten niet nodig is. Dat kan de samenleving miljarden schelen.”

Blijf op de hoogte

Uit de reacties uit de zaal en in gesprekken na afloop maakt Rudi op dat de buurt het project heel interessant vindt. “Het was een geslaagde avond. De reacties die ik gehoord heb, waren positief: we zien dat dit de toekomst is. We gaan nu eerst inventariseren wie er allemaal mee willen doen. Bij buurtgenoten die niet bij de bijeenkomst waren, gaan we binnenkort ook nog persoonlijk langs om uit te leggen wat we in de buurt van plan zijn. Ik verwacht dat we begin 2018 de eerste energiemanagementsystemen kunnen plaatsen. En dan gaan we stap voor stap verder.” Wie zich alvast wil aanmelden of op de hoogte wil blijven van de voortgang, kan daarvoor terecht op de buurtpagina.

 

Het project is uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken, Regeling Nationale EZ-subsidies, Topsector Energiesubsidie uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend
Nederland.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?