Op de hoogte blijven van de acties van jouw buurtgenoten? Meld je aan. Het is simpel, gratis en vrijblijvend.

13 buren

doen mee!

13 buren

doen mee!

Kom 22 februari naar de dorpsbijeenkomst!

Op 22 februari gaan we aan de slag met het vervolg op de eerdere bijeenkomsten. Ditmaal staan de thema's isolatie en warmtebeelden op de agenda. Is jouw goede voornemen om in 2018 je energierekening naar beneden te krijgen? Besparen op energieverbruik begint met het isoleren van je woning. Met een warmtecamera zijn energielekken eenvoudig op te sporen. 

Kom daarom op 22 februari naar de dorpsbijeenkomst om 20.00 uur in Café Post.

Berichten uit de buurt

Bekijk alle berichten

Rommert Stellingwerf

Sinds eind 2016 loopt de actie “Adopteer een zonnepaneel” van de Enerzjy Koöperaasje Aldeboarn (EKA). Tot nu toe hebben dorpsgenoten al de helft van de 108 panelen geadopteerd. We starten nu een vervolgactie, met de hulp van Buurkracht, voor de rest van de panelen, zodat we daarna de panelen kunnen installeren.

Er is een extra informatie-avond op vrijdag 20 september 2017 in De Post om 20:00.

Algemene informatie
------------------------------
Het is een zogenaamd postcoderoosproject, waarbij inwoners, ondernemers en verenigingen van Aldeboarn en omstreken één of meer van de 108 zonnepanelen kunnen adopteren, die volgend jaar in de lente op het dak van dorpshuis De Jister zullen komen.
Het is een dorpsproject, waarbij we samen zonnepanelen kopen, installeren en groene stroom produceren en ook nog een mooi rendement op de investering maken. Door de grote zichtbaarheid van de panelen op De Jister is het een prachtige reclame voor groene stroom en laat het zien dat Aldeboarn haar steentje bijdraagt aan een betere wereld met schone energie.

Voor € 340 per paneel neem je deel. Hoeveel panelen je kunt adopteren hangt af van je eigen jaarlijkse stroomverbruik: de stroom van de panelen die je adopteert mag niet meer zijn dan je eigen verbruik met een maximum van 10.000 kWh. Zelfs als al eigen zonnepanelen hebt, kun je adopteren voor de stroom die je niet zelf produceert.

Voorbeeld. Hielke en Sietske besluiten mee te doen. Zij hebben een stroomverbruik van 3000 kWh per jaar. Een Jister-paneel levert 243 kWh per jaar. Dan kunnen zij voor 3000/243 = 12 panelen meedoen, oftewel een investering van 12 * € 340 = € 4080.

De opbrengsten van je “eigen” panelen krijg je terug als korting op je energierekening. De investering is in 12 jaar terugverdiend en heeft over de 15 jaar dat het project loopt, een gemiddeld rendement van 2,2 %. Dat is veel meer dan je nu krijgt van je spaargeld!

Wanneer zou je mee willen doen? Als je eigen dak ongeschikt is (niet op het zuiden), er te weinig ruimte is voor eigen panelen, je een huurwoning hebt, bij een woning met beschermd dorpsgezicht (aan de Boarne), je eigen zonnepanelen niet mooi vindt of eigen zonnepanelen te ingewikkeld of te duur vindt.

Wie mag er mee doen? Particulieren, btw-ondernemers tot maximaal 20% (= 21 panelen), rechtspersonen: verenigingen, stichtingen, bv’s. Je moet een klein verbruik-aansluiting hebben van maximaal 3*80A. Iedereen in de postcoderoos (8495 en aangrenzende postcodes) kan adopteren, dus iedereen in Aldeboarn, maar ook in Akkrum-Nes, Nijbeets en zelfs in Tjallebert. Je wordt automatisch lid van onze energiecoöperatie.

Doe mee met dit prachtige groene project van het dorp voor het dorp (en omstreken)!
------------------------------------------------------------------
Voor iedereen die meer wil weten houden wij een extra informatie-avond op vrijdag 20 oktober 2017 in De Post om 20:00. Hier kun je je ook direct inschrijven voor de adoptie.

Wil je direct al meer weten:
---------------------------------------
Rommert Stellingwerf (voorzitter EKA), tel. 06 22694947
EKA email: enerzjy.aldeboarn@gmail.com
EKA Facebook: www.facebook.com/EnerzjyAldeboarn/
EKA eigen website: www.kooperaasje.nl/aldeboarn
EKA op de website van Buurkracht: buurkracht.nl/aldeboarn .

Image

Buurkracht buurkracht aldeboarn08 0422rp
“Samen ons steentje bijdragen aan behoud van onze aarde"
Jullie buurtteamLees meer over onsMail het buurtteam